Zeljko Petrovic heeft een bewogen debuut beleefd als bondscoach van Irak. De opvolger van de opgestapte Dick Advocaat speelde dinsdag met 1-1 gelijk tegen Oman in de Arab Cup en stormde diep in blessuretijd het veld op.

Dat deed Petrovic nadat Aymen Hussain in de 96e minuut een aan Irak toegekende penalty had gemist. De strafschop moest opnieuw worden genomen, omdat de VAR oordeelde dat de keeper van Oman te snel van zijn lijn was gekomen.

Petrovic was bang dat Hussein zelf nog een keer wilde aanleggen vanaf 11 meter, terwijl hij meer vertrouwen had in Hasan Abdulkareem. Petrovic rende het zestienmetergebied in om Abdulkareem aan te wijzen, die de penalty vervolgens ook benutte.

Daarmee bracht de aanvaller de eindstand in het Qatarese Al Wakrah op 1-1. Irak was een kwartier voor tijd door toedoen van Salaah Al-Yahyaei, die eveneens scoorde uit een penalty, op achterstand gekomen.

Na afloop bood Petrovic zijn excuses aan richting Hussein voor de manier waarop hij de speler verhinderde revanche te nemen voor zijn gemiste strafschop, al stond de bondscoach nog wel achter zijn beslissing om iemand anders aan te wijzen.

Voor gebruikers van de app: klik op de tweet om de video te bekijken.

Petrovic schoof door na vertrek Advocaat

Petrovic was als assistent al werkzaam bij de nationale ploeg van Irak. Toen hoofdtrainer Advocaat vorige week bekendmaakte na drie maanden te vertrekken en Cor Pot diens voorbeeld volgde, werd de 56-jarige Montenegrijn naar voren geschoven.

Irak neemt het in de Arab Cup ook nog op tegen Bahrein (vrijdag) en gastland Qatar (6 december). De groepswinnaar en de nummer twee plaatsen zich voor de kwartfinales.

De Arab Cup geldt als een voorbereiding op het WK dat volgend jaar in Qatar wordt gehouden. De finale is op 18 december.