De FIFA gaat de komende weken bij de Arab Cup in Qatar experimenteren met camera's die buitenspelsituaties kunnen helpen bepalen. Als het experiment bevalt, dan wordt de semiautomatische technologie mogelijk ook gebruikt op het WK volgend jaar in de Golfstaat.

Het systeem bestaat uit camera's aan het dak van het stadion. Aan de hand van trackinggegevens kan zowel de buitenspellijn als het moment van raken van de bal praktisch live worden doorgespeeld aan de zogeheten replayoperator, iemand die achter de tv-schermen zit.

Vervolgens heeft die persoon de mogelijkheid om de beelden direct aan de VAR te laten zien. "Technologie is erg belangrijk en nuttig in zowel de voorbereiding op de wedstrijd als voor het besluitvormingsproces tijdens wedstrijden", aldus scheidsrechtersbaas Pierluigi Collina.

"Bij een buitenspelincident wordt de beslissing genomen nadat niet alleen de positie van de spelers is geanalyseerd, maar ook hun betrokkenheid bij de actie. Technologie kan een lijn trekken, maar de beoordeling van een situatie blijft in handen van de scheidsrechter."

Van Marwijk doet met Emiraten mee aan Arab Cup

Bij het bepalen of er sprake is van buitenspel gaat met regelmaat veel tijd verloren, tot ongenoegen van supporters, televisiekijkers en de spelers en trainers zelf. De FIFA denkt dat dit door de nieuwe technologie kan veranderen.

De Arab Cup duurt van 30 november tot 18 december. Bondscoach Bert van Marwijk doet met de Verenigde Arabische Emiraten mee aan het toernooi. Het deelnemersveld bestaat uit zestien landen uit Afrika en Azië, waaronder ook Marokko, Algerije, Egypte en Irak.

Het WK begint op 21 november 2022 en de finale is op 18 december. In 2018 werd in Rusland voor het eerst gebruikgemaakt van een VAR op een WK.