Goedenavond en welkom in dit liveblog! Hier houden we je op de hoogte van de verrichtingen van PSV, Feyenoord, Vitesse en AZ in Europa.

  • Uitslagen:
  • PSV-Sturm Graz (EL) 2-0
  • Jablonec-AZ (ECL) 1-1
  • Slavia Praag-Feyenoord (ECL) 2-2
  • Stade Rennais-Vitesse (ECL) 3-3
PSV-Sturm Graz · donderdag 25 november om 22:17
Bruma nuchter: 'Blijf hard werken'
Door de personele problemen krijgt Bruma de kans van PSV-trainer Roger Schmidt. De aanvaller liet zich tegen Sturm Graz zien en maakte de tweede Eindhovense treffer. Hij blijft er zelf nuchter bij. "Ik blijf gewoon hard werken", aldus Bruma bij ESPN. "Ik ben het team dankbaar voor de hulp op de trainingen en in de wedstrijden. Daar ben ik heel blij mee."
FK Jablonec-AZ · donderdag 25 november om 22:16
Ook in de kleedkamer van AZ is het feest.
FK Jablonec-AZ · donderdag 25 november om 22:08
Wijndal: 'Spelen het volwassen uit'
Owen Wijdal beseft dat AZ op bezoek bij Jablonec geen hoogstaande wedstrijd speelde. Toch zijn de Alkmaarders na het gelijkspel zeker van groepswinst in de Conference League. "Het was een zwaar en slecht veld", zegt Wijndal voor de camera van ESPN. "Maar goed, we hebben niet veel weggegeven. We komen goed terug en spelen het volwassen uit."
PSV-Sturm Graz · donderdag 25 november om 21:59
AS Monaco klopt Real Sociedad met 2-1 en is daardoor, dankzij een beter onderling resultaat dan PSV, zeker van de eerste plaats in groep B. De Eindhovenaren staan tweede en liggen op koers voor overwintering in de Europa League. Daarvoor is over twee weken een punt uit bij Real Sociead voldoende. Lukt dat niet, dan wacht een vervolg in de Conference League.

De stand:
1. AS Monaco* 5-11 (+3)
2. PSV 5-8 (+4)
3. Real Sociedad 5-6 (0)
4. Sturm Graz 5-1 (-7)
Voetbal · donderdag 25 november om 21:57
Het andere duel in groep D tussen Randers FC en CFR Cluj is gewonnen door de Deense thuisploeg: 2-1. Voor AZ maakt het weinig uit, want de Alkmaarders zijn, met nog één speelronde te gaan, al zeker van groepswinst.

De stand:
1. AZ 5-11 (+4)
2. Randers FC 5-7 (+1)
3. Jablonec 5-6 (-)
4. CFR Cluj 5-1 (-5)
FK Jablonec-AZ · donderdag 25 november om 21:53
Afgelopen! AZ pakt in een moeizaam duel een punt op bezoek bij Jablonec. Daarmee is de groepswinst en een plek bij de laatste zestien in de Conference League een feit.
PSV-Sturm Graz · donderdag 25 november om 21:51
Afgelopen! PSV wint met 2-0 en is zeker van Europese overwintering. Het is alleen nog de vraag of de ploeg na de jaarwisseling uitkomt in de Europa League of in de Conference League.
FK Jablonec-AZ · donderdag 25 november om 21:49
90' Jablonec-AZ wordt nog met vier minuten aan extra tijd verlengd.
PSV-Sturm Graz · donderdag 25 november om 21:48
90' Er gaat een bord omhoog met drie minuten extra tijd.
FK Jablonec-AZ · donderdag 25 november om 21:47
88' AZ schuift de bal rustig rond op Tsjechisch grondgebied. Er lijkt geen vuiltje aan de lucht voor de ploeg van Pascal Jansen.
PSV-Sturm Graz · donderdag 25 november om 21:45
86' Ritsu Doan was een tijd geleden nog overbodig bij PSV. Vanavond is hij echter een van de smaakmakers, mede dankzij zijn assist bij de 2-0. De Japanner wordt vlak voor tijd vervangen door de negentienjarige Jeremy Antonisse, die zijn Europese debuut maakt.
FK Jablonec-AZ · donderdag 25 november om 21:41
De kans van Dani de Wit van zojuist in beeld. De middenvelder schoot net naast, waardoor het nog 1-1 staat bij het duel tussen Jablonec en AZ. Een gelijkspel is voor de Alkmaarders genoeg om de groepswinst veilig te stellen.
PSV-Sturm Graz · donderdag 25 november om 21:40
80' Het heeft even geduurd, maar tien minuten voor tijd is daar eindelijk het eerste schot op doel van Sturm Graz. Aan de andere kant denkt Vertessen er 3-0 van te maken, maar de treffer van de Belg wordt afgekeurd wegens buitenspel.
Randers FC-CFR Cluj · donderdag 25 november om 21:38
76' Het gaat alle kanten op in Denemarken. In de poule van AZ komt Randers FC op voorsprong tegen CFR Cluj. Daardoor heeft Jablonec het niet meer in eigen hand en dus zullen de Tsjechen ongetwijfeld iets willen forceren in de slotfase.
PSV-Sturm Graz · donderdag 25 november om 21:38
79' Invaller Vertessen is dicht bij de 3-0 voor PSV. Na een heerlijke assist van Doan schuift de Belg de bal net naast.
FK Jablonec-AZ · donderdag 25 november om 21:34
75' Daar is bijna de voorsprong voor AZ! Dani de Wit krijgt de bal mee uit de kluts, maar de aanvallende middenvelder van de Alkmaarders schuift de bal net naast.
PSV-Sturm Graz · donderdag 25 november om 21:34
77' Geen vuiltje aan de lucht voor PSV, dat vanavond niets te duchten heeft van Sturm Graz. AS Monaco leidt op het andere veld nog altijd met 2-1 tegen Real Sociedad en lijkt er met de groepswinst vandoor te gaan.
FK Jablonec-AZ · donderdag 25 november om 21:33
De grootste domper voor de ploeg van Pascal Jansen: het uitvallen van doelpuntenmaker Hakon Evjen.
Randers FC-CFR Cluj · donderdag 25 november om 21:29
72' De voorsprong van Randers FC was van korte duur. Ciprian Deac maakt gelijk namens Cluj en daardoor staat Jablonec virtueel weer tweede. AZ staat nog altijd overtuigend bovenaan.
PSV-Sturm Graz · donderdag 25 november om 21:29
69' Marco van Ginkel en Davy Pröpper, die de laatste weken niet veel speeltijd krijgen van trainer Roger Schmidt, komen Mario Götze en Érick Gutiérrez vervangen.
Randers FC-CFR Cluj · donderdag 25 november om 21:28
68' In de poule van AZ komt Randers op voorsprong tegen Cluj: 1-0. Daardoor staan de Denen virtueel boven Jablonec op de tweede plek.
PSV-Sturm Graz · donderdag 25 november om 21:22
Het appelleren voor buitenspel bij Sturm Graz is zinloos; Bruma maakt er uiterst koel 2-0 van.
FK Jablonec-AZ · donderdag 25 november om 21:22
63' Vervelend nieuws voor AZ. Hakon Evjen kan toch niet verder en wordt vervangen door Tijjani Reijnders.
PSV-Sturm Graz · donderdag 25 november om 21:20
60' Een dubbele wissel bij PSV. Olivier Boscagli en Carlos Vinícius, die op scherp staan en bij een volgende gele kaart geschorst zouden zijn, maken plaats voor Armando Obispo en Yorbe Vertessen. Ook bij Sturm Graz is het grote wisselen begonnen.
FK Jablonec-AZ · donderdag 25 november om 21:19
Het lijkt te gaan met Hakon Evjen, die net een behoorlijke tik te verwerken kreeg. De doelpuntenmaker loopt nog wat moeilijk, maar wil koste wat het kost verder.
FK Jablonec-AZ · donderdag 25 november om 21:16
55' Jablonec-verdediger Jaroslav Zelený moet rood krijgen voor een grove charge op doelpuntenmaker Hakon Evjen. De scheidsrechter geeft echter slechts geel en er is in de Conference League ook geen VAR om in te grijpen.
PSV-Sturm Graz · donderdag 25 november om 21:13
55' GOAL PSV! 2-0

PSV lijkt de wedstrijd al snel in de tweede helft te beslissen. Bruma wordt dankzij een geweldige pass van Ritsu Doan vrij voor de keeper gezet en schiet raak. Het is randje buitenspel, maar de VAR geeft uiteindelijk groen licht voor de treffer.
FK Jablonec-AZ · donderdag 25 november om 21:12
54' Het is niet AZ, maar Jablonec dat in het begin van de tweede helft het initiatief in handen heeft.
PSV-Sturm Graz · donderdag 25 november om 21:09
48' Heel vroeg in de tweede helft is PSV heel dicht bij de 2-0. Götze ziet zijn poging maar net naast het doel verdwijnen.
PSV-Sturm Graz · donderdag 25 november om 21:05
46' Aftrap tweede helft! Probeert PSV met de 1-0-voorsprong op zak door te drukken, of wordt het een kwestie van consolideren? Sturm Graz had in de eerste helft aanvallend niets in te brengen in Eindhoven.
FK Jablonec-AZ · donderdag 25 november om 21:05
46' Aftrap tweede helft! AZ is bij deze tussenstanden zeker van groepswinst. Is dat over 45 minuten nog steeds het geval?
Slavia Praag-Feyenoord · donderdag 25 november om 21:05
Dessers geniet na in zijn onderbroek
Cyriel Dessers bewees tegen Slavia Praag opnieuw zijn waarde voor Feyenoord. De spits maakte beide Rotterdamse goals (2-2) en hielp zijn club zo aan de eerste plaats in de poule. "Ik heb het de afgelopen weken al een paar keer meegemaakt, maar dit went niet", reageert Dessers, die in zijn onderbroek ESPN te woord stond.

"Dit is genieten, zeker met de duizenden fans hier. Dat zijn mooie momenten. De vraagtekens hebben altijd rond mij gehangen, bij zowel Heracles als FC Utrecht. Ik voel me goed hier, zit in een leuk team en we spelen leuk voetbal. Als ik dan ook nog eens goals kan maken, voel ik me goed. Laat de mensen dan maar praten."
Stade Rennais-Vitesse · donderdag 25 november om 21:04
Huisman trots na eerste goal voor Vitesse
Eerder op de avond knokte Vitesse zich naar een punt tegen Stade Rennais. Daan Huisman is trots op de comeback van de Arnhemmers en op zijn eerste goal in de hoofdmacht. "Ik raakte de bal fantastisch. Heerlijk, hier werk ik zo hard voor", aldus de negentienjarige Huisman, die vlak voor rust de 2-1 binnenschoot. "Het was een mooie avond, ook door het geluk dat Tottenham verloren heeft. Het zou prachtig zijn als we hen kunnen uitschakelen", zei hij voor de camera van ESPN.
PSV-Sturm Graz · donderdag 25 november om 20:49
Rust! PSV zal met een heerlijk gevoel de kleedkamer opzoeken. Een met veel geluk benutte strafschop van Vinícius hielp de Eindhovenaren op slag van rust aan de belangrijke 1-0-voorsprong.

Bij de andere wedstrijd in groep B leidt AS Monaco met 2-1 tegen Real Sociedad, waardoor PSV nu virtueel tweede staat.
FK Jablonec-AZ · donderdag 25 november om 20:48
Rust! AZ en Jablonec zoeken de kleedkamer op met een 1-1-tussenstand. Daar zullen de Alkmaarders niet ontevreden mee zijn, want het loopt niet echt lekker bij de ploeg van Pascal Jansen. AZ heeft overigens ook aan één puntje genoeg om groepswinst veilig te stellen.

Bij de andere wedstrijd in groep D tussen Randers FC en CFR Cluj is er nog niet gescoord: 0-0.
PSV-Sturm Graz · donderdag 25 november om 20:45
45' GOAL PSV! 1-0

Vinícius zet PSV op voorsprong, maar heeft daarbij wel alle geluk van de wereld. Doelman Siebenhandl zit in de goede hoek en lijkt de penalty eenvoudig te keren, maar zit de bal toch onder zich door glippen.
FK Jablonec-AZ · donderdag 25 november om 20:44
44' GOAL AZ! 1-1

Daar is vlak voor rust toch de gelijkmaker van AZ tegen Jablonec. Hakon Evjen, die vandaag mocht starten ten koste van Albert Gudmundsson, krijgt de bal van Vangelis Pavlidis en schuift de bal knap in de korte hoek.
PSV-Sturm Graz · donderdag 25 november om 20:43
44' Penalty PSV!

PSV profiteert van wanorde in de Oostenrijkse verdediging. Mario Götze wordt gehaakt door de keeper en wordt terecht beloond met een strafschop.
FK Jablonec-AZ · donderdag 25 november om 20:43
40' AZ wordt wat gevaarlijker, maar het loopt niet bepaald lekker bij de ploeg van Pascal Jansen. Schoten van Clasie en Pavlidis worden geblokt.
PSV-Sturm Graz · donderdag 25 november om 20:41
40' Ook de mooiste aanval van de eerste helft levert PSV geen doelpunt op. Bruma combineert eerst met Götze en daarna met Vinícius, maar vindt niet de ruimte voor een schot.
PSV-Sturm Graz · donderdag 25 november om 20:38
35' Voor de tweede keer vanavond is Vinícius dicht bij de 1-0. Al glijdend krijgt hij de bal niet achter doelman Siebenhandl.

Bij de andere wedstrijd in de poule, tussen AS Monaco en Real Sociedad, staat het 1-1. Kevin Volland zette de thuisclub op voorsprong, voormalig Willem II'er Alexander Isak maakte gelijk.
FK Jablonec-AZ · donderdag 25 november om 20:34
32' Weer zorgt Jablonec voor dreiging bij een standaardsituatie. AZ-doelman Jensen laat zich dit keer niet verrassen en tikt de bal uit zijn doel.
PSV-Sturm Graz · donderdag 25 november om 20:29
28' Eindelijk weer een doelpoging van PSV. Bruma ziet zijn schot vanaf de rand van het strafschopgebied ruim een meter over de kruising vliegen.