
Noorse journalisten Qatar uitgezet na item over werkomstandigheden rond WK
Ekeland en Ghorbani verbleven sinds 14 november in Qatar en zouden voor hun item een interview hebben met Abdullah Ibhais, een oud-medewerker van de WK-organisatie die het opnam voor de gastarbeiders. Dat gesprek ging niet door, want Ibhais werd vlak voor het interview opgepakt.
De Noorse journalisten gingen verder met hun reportage en zouden maandag weer vertrekken uit Qatar, maar het duo werd zondagavond in hun hotel gearresteerd. Ze moesten hun materiaal achterlaten en konden na 32 uur het vliegtuig pakken. Ze zijn inmiddels veilig teruggekeerd in Oslo.
De Noorse regering heeft woensdag verontwaardigd gereageerd op de arrestatie. De autoriteiten in Qatar zeggen dat de journalisten waren opgepakt omdat ze zich op privéterrein hadden begeven. Ze zouden daarmee moedwillig de wet hebben overtreden. De Noorse premier Jonas Gahr Støre neemt daar geen genoegen mee en noemt de aanhouding van het duo "onacceptabel".
NRK-directeur Thor Gjermund Eriksen laat weten opgelucht te zijn dat Ekeland en Ghorbani veilig naar huis konden. "Ze zijn onder de indruk van wat ze meegemaakt hebben, maar naar omstandigheden gaat het goed. Het is natuurlijk onaanvaardbaar dat journalisten geen verslag mogen uitbrengen van een van de grootste sportevenementen ter wereld. We willen dit zeker bespreken met de FIFA. Of ik dit als een aanval op de vrije pers zie? Absoluut."

Veel kritiek op WK in Qatar vanwege omstandigheden gastarbeiders
Het WK in Qatar ligt al langer onder vuur vanwege de omstandigheden voor gastarbeiders. The Guardian bracht in februari naar buiten dat meer dan 6.500 arbeidsmigranten zijn omgekomen bij de werkzaamheden voor het WK. Volgens mensenrechtenorganisaties is er sindsdien weinig verbeterd aan de omstandigheden.
"Voor sommige mensen is het echt verschrikkelijk", zei Ekeland zondag nog tijdens een uitzending van NRK over de omstandigheden van de arbeiders. "Je ziet in hun ogen dat ze het niet goed hebben. Ze hebben lange en zware werkdagen. Maar natuurlijk zijn er ook arbeiders die het best oké vinden."
Ook vanuit de voetbalwereld is er kritiek op het WK. De nodige landen, waaronder Noorwegen en Nederland, kwamen al met een statement over de mensenrechten in Qatar. De KNVB brengt in december een tweede bezoek aan Qatar. De Nederlandse voetbalbond wil de situatie van de arbeidsmigranten in het land in de gaten houden.
NUjij: Uitgelichte reacties