Karim Benzema is woensdag schuldig bevonden aan medeplichtigheid in de afpersingszaak rond zijn oud-ploeggenoot Mathieu Valbuena. De 33-jarige spits van Real Madrid is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar en een boete van 75.000 euro.

De uiteindelijke straf is hoger dan de eis van het openbaar ministerie, dat een voorwaardelijke celstraf van tien maanden en een boete van 75.000 euro had geëist. Benzema, die zelf niet aanwezig was bij de zitting in Versailles, gaat in beroep tegen de uitspraak. De advocaten van de Fransman hadden om vrijspraak gevraagd.

De affaire dateert al van juni 2015. Benzema zou Valbuena op een trainingskamp van de Franse nationale ploeg ertoe hebben aangemoedigd geld te betalen aan afpersers die dreigden een sekstape van de middenvelder te verspreiden.

Volgens de aanklagers fungeerde Benzema als tussenpersoon en was hij onderdeel van een samenzwering tegen Valbuena. De aanvaller heeft de aantijgingen altijd naar het rijk der fabelen verwezen. Hij zegt dat hij zijn voormalige ploeggenoot juist wilde helpen.

Naast Benzema werden nog vier mensen aangeklaagd; zij kregen allemaal zwaardere straffen opgelegd dan de 94-voudig international. Drie van de vier veroordeelde mannen kregen een onvoorwaardelijke gevangenisstraf.

Karim Benzema en Mathieu Valbuena, midden en rechts op de foto, waren ploeggenoten bij het Franse elftal.

Karim Benzema en Mathieu Valbuena, midden en rechts op de foto, waren ploeggenoten bij het Franse elftal.
Karim Benzema en Mathieu Valbuena, midden en rechts op de foto, waren ploeggenoten bij het Franse elftal.
Foto: Getty Images

Benzema komt mogelijk vanavond nog in actie

Door de zaak werd Benzema jarenlang niet opgeroepen voor het Franse elftal, maar bondscoach Didier Deschamps besloot hem in mei voor het eerst in zes jaar weer te selecteren. Benzema maakte ook deel uit van de selectie van Frankrijk op het EK.

Ondanks zijn veroordeling lijkt het er niet op dat Benzema zijn plek bij het nationale elftal weer gaat verliezen. Voorzitter Noël Le Graët van de Franse voetbalbond zei eerder deze maand tegen Le Parisien dat Deschamps de spits mag blijven oproepen, ook als hij schuldig zou worden bevonden.

De kans is zelfs groot dat Benzema op de dag van zijn veroordeling nog in actie komt voor Real Madrid. De 'Koninklijke' speelt om 21.00 uur in het Moldavische Tiraspol tegen FC Sheriff in de Champions League.

Benzema wordt gezien als een van de beste centrumspitsen van deze eeuw. Hij begon zijn loopbaan bij Olympique Lyon en maakte in 2009 de overstap naar Real Madrid, waarvoor hij dus nog steeds speelt. Benzema won met de Madrilenen onder meer vier keer de Champions League.