Olympique Lyon-Olympique Marseille is zondag al na vier minuten gestaakt, omdat Marseille-aanvoerder Dimitri Payet bij het nemen van een corner werd geraakt door een vanaf de tribunes gegooid flesje. De spelers van Marseille weigerden vervolgens verder te spelen.

De 34-jarige Payet stortte bij het incident ter aarde en voelde aan zijn hoofd. De aanvaller kon wel zelf het veld verlaten, met een zak ijs tegen zijn hoofd. Scheidsrechter Ruddy Buquet dirigeerde alle spelers naar de kleedkamer en staakte de om 20.45 uur begonnen wedstrijd.

Na ongeveer een uur en een kwartier kwamen de Lyon-spelers terug op het veld voor een warming-up, maar die van Marseille waren nergens te bekennen. Om 22.45 uur werd bekend dat de bezoekers weigerden verder te spelen en dat de wedstrijd niet meer werd hervat.

"De scheidsrechter had besloten om de wedstrijd te hervatten, maar dat leidde tot heel heftige reacties bij Marseille", zei Lyon-voorzitter Jean-Michel Aulas naderhand. "Ze begrepen er niets van en eisten dat de scheidsrechter een kijkje zou nemen bij Dimitri." De lokale autoriteiten bevestigen die lezing.

Volgens Marseille-preses Pablo Longoria ligt de waarheid echter iets anders. Hij stelt dat arbiter Buquet juist besloot om de wedstrijd definitief te staken en zegt verder dat Payet "psychisch getroffen is" door het incident.

Onduidelijk is wat er met het restant van het duel tussen het Lyon van trainer Peter Bosz en Marseille gebeurt. Daarover zal vermoedelijk deze week een beslissing worden genomen.

Toeschouwer filmt dat Payet met een flesje wordt bekogeld
22
Toeschouwer filmt dat Payet met een flesje wordt bekogeld

Franse fans zorgen keer op keer voor chaos

Het is zeker niet de eerste keer dit seizoen dat fans voor onrust zorgen bij een Franse voetbalwedstrijd. Op 22 augustus ging het volledig mis bij de derby OGC Nice-Marseille en ook daar was Payet bij betrokken.

De Marseille-aanvoerder was het toen zat dat hij bij het nemen van een hoekschop steeds werd bekogeld door het thuispubliek. Hij gooide een kwartier voor tijd een flesje terug naar de fanatieke fans, waarop de vlam in de pan sloeg. Nice-supporters bestormden het veld en zochten de confrontatie met Payet en zijn teamgenoten.

De derby werd definitief gestaakt en eind oktober volledig overgespeeld op neutraal terrein. De tuchtcommissie van de Franse voetbalbond bestrafte Nice met een punt in mindering. Payet werd voor één duel geschorst.

Ook Marseille-Paris Saint-Germain, Angers-Marseille en Montpellier-Girondins de Bordeaux werden eerder dit seizoen ontsierd door wangedrag van supporters.

Bekijk de uitslagen, de stand en het programma in Ligue1