De wedstrijden in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie gaan de komende weken 'gewoon' door zonder publiek, zo heeft de KNVB woensdag bekendgemaakt. De voetbalbond werkt daarnaast met het demissionaire kabinet aan een compensatieregeling voor de clubs.

Vanwege de huidige coronamaatregelen (tot 4 december) moeten de komende twee volledige speelrondes in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie worden afgewerkt zonder publiek. De nodige clubs zagen dat niet zitten en vroegen om uitstel, maar dat komt er dus niet.

"Het blijkt vrijwel onmogelijk om duels op te schuiven. Het is bovendien risicovol voor de voortgang van de competities, terwijl de ontwikkeling van het coronavirus onzeker is. Daarom is de conclusie van dit onderzoek dat de wedstrijden niet worden uitgesteld", aldus de KNVB woensdag.

De KNVB sprak de afgelopen dagen onder meer met de politiek, de politie en supportersverenigingen over de kwestie. "Gelukkig is het kabinet gevoelig voor het feit dat voetbalclubs financiële schade lopen doordat ze zonder publiek moeten spelen en wordt in overleg met ons een compensatieregeling uitgewerkt."

Het Philips Stadion in Eindhoven is komend weekend het eerste Eredivisie-stadion waar geen publiek zal zitten.

Het Philips Stadion in Eindhoven is komend weekend het eerste Eredivisie-stadion waar geen publiek zal zitten.
Het Philips Stadion in Eindhoven is komend weekend het eerste Eredivisie-stadion waar geen publiek zal zitten.
Foto: Pro Shots

Clubs missen inkomsten door duels zonder publiek

De belangrijkste reden voor de clubs om uitstel te vragen was het mislopen van veel inkomsten doordat er geen toeschouwers in de stadions zijn. In het boekjaar 2020/2021 werden door veel clubs al forse verliezen geleden als gevolg van de coronamaatregelen.

Vorig seizoen werden bijna alle duels afgewerkt zonder publiek. Sinds het begin van dit seizoen was het wel weer mogelijk om fans toe te laten en sinds eind september mochten de stadions zelfs helemaal vol zitten. Vanwege de toenemende zorgen over het coronavirus besloot het demissionaire kabinet vorige week om in te grijpen.

De huidige coronamaatregelen gelden in ieder geval tot zaterdag 4 december. Het is onduidelijk of er daarna wel weer publiek welkom is in de voetbalstadions. De KNVB wil van de overheid horen wat er nodig is om wel weer voor volle tribunes te kunnen spelen.

Ook (top)amateurvoetbal gaat door

Verder heeft de KNVB benadrukt dat ook het amateurvoetbal in de komende weken gewoon doorgaat. Bij de wedstrijden in de Tweede en Derde Divisie, de twee hoogste niveaus, zal eveneens geen publiek worden toegelaten.

De KNVB zegt te begrijpen dat alle amateurverenigingen omzet mislopen zolang toeschouwers niet welkom zijn en werkt, net als bij de betaaldvoetbalclubs, aan een compensatieregeling.