Een dag na de plaatsing van Oranje voor het WK in Qatar wordt in de media vooral geschreven over het tegenvallende niveau van de wedstrijd tegen Noorwegen en het surrealistische decor waarin dat gebeurde. "Het was een schrikbarende vertoning."

Het AD is een van de kranten die de lege Kuip aanhaalt en spreekt van een "absurde setting". "En iets verderop zat Van Gaal in zijn rolstoel, toekijkend op de drempel van een skybox ter hoogte van de middenlijn, in wat zomaar de laatste wedstrijd in zijn loopbaan zou kunnen worden", schrijft het dagblad.

"Op het veld voltrok zich vooral een moeizame, nerveuze, lelijke wedstrijd. Het strijdplan van de Noren was helder: massaal verdedigen, zo lang mogelijk de nul houden en vervolgens in laatste fase gokken op paniek bij Oranje."

De Telegraaf is eveneens niet onder de indruk van wat het Nederlands elftal liet zien. "De spanning was groot en de zenuwen hadden zichtbaar invloed op het stroeve spel", concludeert de krant.

"Wat dat betreft was het lot van Portugal, dat tegen Servië het benodigde gelijkspel wilde consolideren, maar in de absolute slotfase de fatale tegengoal incasseerde, een schrikbeeld."

Terugblik: Waarom Oranje vond dat het juist goed speelde
188
Terugblik: Waarom Oranje vond dat het juist goed speelde

'Het was een duel van monumentale saaiheid'

Ook de Volkskrant concludeert dat Oranje zich zonder franje van een WK-ticket verzekerde. "De wedstrijd van monumentale saaiheid om het spel en zinderende spanning om de afloop riep vooral verlangen op naar het einde. Het einde van alles of niets. Oranje krijgt alles. Meedoen aan het WK", wordt er geschreven.

"Verlammend was de uitwerking van een mogelijke nederlaag op het spel, om die ene tegenaanval van de Noren, zonder topschutter Haaland beroofd van hun eenmansaanval. Nederland-Noorwegen, in de kille miezerregen van de lege Kuip, was als voorstelling, als kijkspel een schrikbarende vertoning, vanwege de angst van Oranje, om de voorzichtigheid van de Noren."

Trouw wijst naast het belabberde spel ook op de "tactische discipline" van Oranje. "De belangrijkste wijziging was een veel compactere speelwijze dan in Montenegro. Zo wilde Van Gaal de ruimtes voor de Noren zo klein mogelijk maken. En Nederland had daardoor lang de controle over de aanvankelijk defensief ingestelde Noren."

Oranje viert WK-kwalificatie uitbundig in kleedkamer
40
Oranje viert WK-kwalificatie uitbundig in kleedkamer

'Het wachten van Noorwegen duurt voort'

In Noorwegen, dat achter Oranje en Turkije als derde in de groep eindigde en daarmee het WK misloopt, legt men zich neer bij het resultaat. Het land was bij het EK van 2000 voor het laatst present op een eindtoernooi.

"Sindsdien snakt de ploeg naar een nieuw eindtoernooi. We wachtten. En wachtten. Het wachten duurt voort. Noorwegen moest winnen om de play-offs te halen, maar dat bleek te veel gevraagd", concludeert Aftenposten.

Dagbladet schrijft: "Nederland heeft gemakkelijk toegang tot het WK gekregen. De conclusie na de WK-kwalificatiereeks is simpel: Noorwegen was niet goed genoeg."

Nederland is een van de tien Europese landen die zeker zijn van het WK in Qatar. Ook Frankrijk, België, Duitsland, Denemarken, Kroatië, Spanje, Servië, Engeland en Zwitserland zijn er eind volgend jaar hoe dan ook bij.