Louis van Gaal kan het Nederlands elftal gewoon coachen voor en tijdens het cruciale WK-kwalificatieduel met Noorwegen van dinsdagavond. De zeventigjarige bondscoach heeft een breukje in zijn heup opgelopen en zit daardoor in een rolstoel.

Van Gaal gleed zondagavond uit toen hij zijn fiets neerzette bij het spelershotel. "Lichamelijk is het niet goed, maar mijn brein werkt nog steeds. Ik kan alles doen", zei de Amsterdammer maandag op een persconferentie. Hij sprak noodgedwongen via een videoverbinding vanuit het nabijgelegen spelershotel.

"Er zijn middelen die ter beschikking worden gesteld, zoals een rolstoel en een buggy. Het ziet er niet uit, dat begrijp ik ook wel. Maar volgens mij is coaching verbaal en doe je dat met het brein. Ik heb alles gedaan wat ik normaal ook gedaan zou hebben, al heb ik wel veel pijn."

Van Gaal volgde de afsluitende training eerder op maandag vanuit een buggy, die werd bestuurd door Henk Fraser. De assistent-trainer zorgde ervoor dat Van Gaal de verrichtingen van de internationals van dichtbij kon volgen.

De bondscoach weet nog niet precies hoe hij dinsdagavond op het veld van De Kuip zal komen. "Ze zijn nog aan het zoeken naar een oplossing. Ik weet dat daar een lift is, daar gaat het om. Ik ben altijd positief ingesteld."

Van Gaal over eigen blessure: 'Ik kan alles doen'
48
Van Gaal over eigen blessure: 'Ik kan alles doen'

Van Gaal kreeg negen jaar geleden een nieuwe heup

Van Gaal kreeg in 2012 een nieuwe heup. Vijf jaar eerder belandde hij als trainer van AZ al eens in een rolstoel met een gebroken enkel en kuitbeen. Het ging mis toen Van Gaal op de jaarlijkse reünie van de Academie voor Lichamelijk Opvoeding (ALO) een demonstratie polsstokhoogspringen gaf.

Vlak na zijn operatie volgde Van Gaal een thuiswedstrijd van AZ vanuit een skybox in het stadion. Enkele dagen later zat hij in Eindhoven bij de uitwedstrijd tegen PSV in een rolstoel langs de lijn. PSV had in de dug-out twee stoelen weggehaald, zodat Van Gaal daar met zijn rolstoel kon staan.

Louis van Gaal leidt training Oranje vanuit golfkarretje
35
Louis van Gaal leidt training Oranje vanuit golfkarretje

Nederland moet winnen of gelijkspelen

Het Nederlands elftal sluit de WK-kwalificatiereeks af in een lege Kuip tegen Noorwegen. De ploeg van Van Gaal verdedigt een voorsprong van twee punten op de Noren en op Turkije. Bij een zege is Oranje zeker van kwalificatie; bij een gelijkspel zeer waarschijnlijk ook, omdat het doelsaldo veel beter is dan dat van Turkije.

Bij een nederlaag tegen Noorwegen kan Oranje als derde eindigen en daarmee het WK in Qatar mislopen. De nummer twee van de poule gaat de play-offs in.

Nederland-Noorwegen begint dinsdag om 20.45 uur.

Stand groep G

  • 1. Nederland 9-20 (+23)
  • 2. Turkije 9-18 (+10)
  • 3. Noorwegen 9-18 (+9)
  • 4. Montenegro 9-12 (+0)
  • 5. Letland 9-6 (-5)
  • 6. Gibraltar 9-0 (-37)

Bekijk de uitslagen, het programma en de standen van de WK-kwalificatie