
Feyenoord stelt plannen nieuw stadion uit vanwege toegenomen bouwkosten
Volg nieuws over Feyenoord
In het tweede kwartaal van 2022 had gestart moeten worden met de bouw van Feyenoord City, een project in Rotterdam-Zuid waarvan het nieuwe stadion het belangrijkste onderdeel is. Feyenoord meldt woensdag dat het waarschijnlijk tot de zomer nodig heeft om het project opnieuw te evalueren.
Het hing al enkele dagen in de lucht dat Feyenoord voorlopig geen knopen wilde doorhakken over een nieuw stadion aan de Maas. Door de toegenomen prijzen van grondstoffen en andere materialen vielen de kosten fors hoger uit. Waar de bouwkosten aanvankelijk op 440 miljoen euro werden geraamd, zou dat bedrag nu oplopen tot rond de 500 miljoen euro.
Rijnmond meldde zaterdag dat Feyenoord zich zou hebben teruggetrokken uit het stadiondossier, waarna maandag een spoedoverleg plaatsvond op het stadhuis van Rotterdam met onder anderen burgemeester Ahmed Aboutaleb. Ook na dagenlange gesprekken kwam naar voren dat het stadionplan in de huidige vorm geen optie is voor Feyenoord.
"Feyenoord zal de nu ontstane situatie gebruiken om alle aspecten van het stadionproject aan een grondige analyse te onderwerpen", aldus Feyenoord in een verklaring. "Daarbij zullen naast de ontwikkelingen op de bouw- en grondstoffenmarkten ook de juridische structuur en financieringsopzet, ontwerp, alsmede mogelijke alternatieven voor het nieuwe stadion mede (her)onderzocht worden."
Donderdag bespreekt de gemeente Rotterdam de ontstane situatie. De stad heeft 135 miljoen euro toegezegd voor het project Feyenoord City, waarvan 40 miljoen voor het stadion. De gemeente meldt begrip te hebben voor de uitstel van Feyenoord: "Het nieuwe stadion is niet het enige bouwproject in Rotterdam dat last heeft van stijgende kosten."
Feyenoord zit financieel flink in de problemen
De komende maanden houdt Feyenoord alle opties open. Een geheel nieuw stadionplan of een renovatie van De Kuip, zoals veel fans van de club willen, behoren tot de mogelijkheden. De raad van commissarissen licht het besluit donderdag toe op een persconferentie.
Feyenoord heeft te maken met oplopende financiële problemen. Afgelopen jaren heeft de club naar schatting al zo'n 30 miljoen euro in het stadionproject gestoken. Bovendien is de club een lening aangegaan bij de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs voor 17,5 miljoen euro.
Stadion Feijenoord, de eigenaar van De Kuip, zou volgens het AD bovendien een negatief eigen vermogen van 15 miljoen euro hebben, waardoor een faillissement dreigt.

Al sinds 2006 plannen voor nieuw stadion
Al sinds 2006 is Feyenoord bezig met plannen voor een nieuw stadion, omdat de huidige Kuip verouderd is en commercieel te weinig geld oplevert in vergelijking met concurrenten Ajax en PSV.
Feyenoord City leidde de afgelopen jaren tot grote verdeeldheid in de stad en de achterban van de club. Veel Feyenoord-fans waren kritisch op de businesscase van het nieuwe stadion, die veel te rooskleurig zou zijn. Zo zou Feyenoord elk seizoen de groepsfase van een Europees toernooi moeten halen om de jaarlijkse vergoeding van maximaal 25 miljoen euro op te kunnen halen bij de stadioneigenaren.
Algemeen directeur Mark Koevermans stapte vorige maand zelfs op, nadat hij thuis bedreigd werd door een groep supporters. Koevermans had het stadiondossier in zijn portefeuille, al zegt Feyenoord officieel niet zeker te weten of dat ook het motief achter de bedreigingen is.
Ondanks de scepsis leek het nieuwe stadion er te gaan komen. Feyenoord had nog 50 miljoen van de benodigde 440 miljoen euro nodig om het nieuwe stadion te kunnen financieren, maar door de recente stijging van de grondstoffen en materialen blijkt er nu veel meer geld nodig te zijn. Dat wordt als onhaalbaar en/of onrendabel beschouwd door Feyenoord.
NUjij: Uitgelichte reacties