Goedenavond en welkom in dit liveblog! Mijn naam is Mitch Marinus en ik houd je op de hoogte van de Twentse derby tussen FC Twente en Heracles Almelo.

 • Eredivisie
 • Uitslag:
 • Twente-Heracles 1-0
vrijdag 5 november om 20:58
Afgelopen! FC Twente wint van Heracles dankzij een vroege treffer van Mees Hilgers. Het is de eerste overwinning van de Enschedeërs in een Twentse derby sinds 2017.
vrijdag 5 november om 20:57
90+5' Heracles lijkt niet bij machte om de verdediging van FC Twente aan het wankelen te brengen. Er is nog één minuutje te spelen.
vrijdag 5 november om 20:52
90+1' Frank Wormuth meldt zich gefrustreerd bij de vierde man. De Heracles-trainer vindt zes minuten aan extra tijd veel te weinig.
vrijdag 5 november om 20:51
90' De vierde man meldt zich aan de zijlijn: er komen nog zes minuten aan extra tijd bij.
vrijdag 5 november om 20:49
85' Dimitris Limnios krijgt opnieuw een kans om de wedstrijd in het slot te gooien, maar weer is de Griek niet trefzeker. Het blijft tot de laatste minuut spannend in Enschede.
vrijdag 5 november om 20:45
Er gebeurt van alles op deze foto vanuit de Grolsch Veste.
vrijdag 5 november om 20:43
81' Frank Wormuth brengt twee frisse aanvallers binnen de lijnen. Kaj Sierhuis en Delano Burgzorg gaan naar de kant en Sinan Bakis en Nikolai Laursen mogen het in de slotfase laten zien.
vrijdag 5 november om 20:41
78' Het spel wordt er niet beter op in de Grolsch Veste. Het aantal gele kaarten loopt wel op tot vier, want ook Daan Rots gaat op de bon.
vrijdag 5 november om 20:34
69' Janis Blaswich! De doelman van Heracles brengt op geweldige wijze redding op een hard schot van Daan Rots, die het doelpunt al bijna had geteld.
vrijdag 5 november om 20:31
Na de overtreding van Sadílek ontstond een behoorlijk opstootje. Ricky van Wolfswinkel en Kaj Sierhuis kregen daarbij geel.
vrijdag 5 november om 20:28
66' Doelpuntenmaker Mees Hilgers kan niet verder wegens een blessure en wordt vervangen door Julio Pleguezuelo.
vrijdag 5 november om 20:26
63' De vlam slaat in de pan in de Grolsch Veste! Michal Sadílek wil dat het spel wordt stilgelegd wegens een blessure bij een ploeggenoot en besluit het heft in eigen hand te nemen. Hij doet dat met een harde tackle op Rai Vloet en dat wordt de middenvelder niet in dank afgenomen: hij krijgt geel.
vrijdag 5 november om 20:23
61' De eerste wissel van Twente-trainer Ron Jans: Jayden Oosterwolde vervangt Michel Vlap. Daardoor schuift Michal Sadílek door naar het middenveld.
vrijdag 5 november om 20:20
De reden waarom Michel Vlap en Ricky van Wolfswinkel hier moeten lachen, is ons even ontgaan.
vrijdag 5 november om 20:18
55' Aan de andere kant van het veld is Heracles gevaarlijk. Rai Vloet - veruit de meest dreigende speler van de bezoekers - schiet rakelings naast.
vrijdag 5 november om 20:16
54' Weer zorgt Twente-aanvaller Dimitrios Limnios voor dreiging! Dit keer doet hij het met zijn voeten, maar het resultaat is hetzelfde: zijn poging gaat niet op doel.
vrijdag 5 november om 20:11
48' Ook na rust zorgt FC Twente voor het eerste gevaar! Een kopbal van aanvaller Dimitrios Limnios gaat net voorlangs.
vrijdag 5 november om 20:07
Aftrap tweede helft! Het fluitsignaal van Dennis Higler heeft geklonken: de tweede helft van Twente-Heracles is begonnen.
vrijdag 5 november om 19:57
Bij de vorige 33 Twentse derby's in de Eredivisie stond het achttien keer gelijk bij rust en vijftien keer stond een van de ploegen op voorsprong. Alle vijftien keer dat het halverwege niet gelijk stond, gaf de club die leidde de voorsprong niet meer uit handen.
vrijdag 5 november om 19:51
Rust! FC Twente domineert en leidt in de Grolsch Veste tegen Heracles Almelo. Mees Hilgers frommelde in de vijfde minuut het enige doelpunt van de eerste helft binnen: 1-0.
vrijdag 5 november om 19:50
45+4' Daar is het eerste moment van gevaar van de bezoekers! Rai Vloet schiet hard en laag richting de linkerhoek, maar stuit op doelman Lars Unnerstall.
vrijdag 5 november om 19:47
45' Er komen mede door de blessurebehandelingen van Ricky van Wolfswinkel en Robin Pröpper nog vier minuten aan extra tijd bij.
vrijdag 5 november om 19:42
40' Heracles-doelman Janis Blaswich kan opgelucht ademhalen! Een vrije trap van Michal Sadílek verdwijnt maar naast zijn doel.
vrijdag 5 november om 19:39
37' Wat een kans voor FC Twente! Giovanni Troupée legt de bal perfect voor, maar ziet dat Ricky van Wolfswinkel en Michel Vlap elkaar in de weg lopen voor het doel.
vrijdag 5 november om 19:38
FC Twente blijft domineren tegen Heracles in de Grolsch Veste.
vrijdag 5 november om 19:37
36' Alle wondjes zijn dicht en het bloed is verdwenen uit het gezicht van Pröpper. Hij kan het veld weer in: het is weer elf tegen elf.
vrijdag 5 november om 19:36
34' Robin Pröpper heeft een wondje op zijn gezicht en moet tegen zijn zin in even naar de kant. Twente speelt daardoor tot de terugkeer van de verdediger in een ondertal.
vrijdag 5 november om 19:34
Een gefrustreerde Navajo Bakboord heeft weinig behoefte aan uitleg na zijn vroege wissel.
vrijdag 5 november om 19:33
31' Heracles-trainer Frank Wormuth heeft genoeg gezien en grijpt al na een half uur in met een wissel. Navajo Bakboord wordt naar de kant gehaald en Ismail Azzaoui komt erin. Een vroege wissel van de Duitse trainer, waarmee hij grip op de wedstrijd hoopt te krijgen.
vrijdag 5 november om 19:31
30' Deze statistieken zeggen genoeg over het spelbeeld tot nu toe:

 • Twente-Heracles
 • Schoten: 6-0
 • Schoten op doel: 2-0
 • Balbezit: 52 procent-48 procent
vrijdag 5 november om 19:26
24' Weer kunnen de centrale verdedigers van FC Twente mee in de aanval bij een standaardsituatie. Nu wordt Robin Pröpper bereikt, maar zijn poging wordt weggewerkt door een Heraclied.
vrijdag 5 november om 19:15
Mees Hilgers is het middelpunt van de feestvreugde. De verdediger maakte zojuist zijn eerste doelpunt in de Eredivisie.
vrijdag 5 november om 19:14
11' Ricky van Wolfswinkel blijft gehavend achter. De spits kreeg zojuist een zwaaiende arm van Heracles-verdediger Mats Knoester tegen het hoofd. Na een korte medische check kan Van Wolfswinkel door.
vrijdag 5 november om 19:11
9' Een week geleden bleef Heracles vrij gemakkelijk op de been tegen koploper Ajax, maar tegen FC Twente hebben de Almeloërs het moeilijk in de openingsfase. Het is eenrichtingsverkeer.
vrijdag 5 november om 19:06
5' GOAL FC Twente! 1-0

Het thuispubliek in de Grolsch Veste kan al heel vroeg juichen! Twente-verdediger Mees Hilgers frommelt de bal bij de tweede paal binnen.
vrijdag 5 november om 19:01
Aftrap! Rai Vloet zet de wedstrijd in gang: de Twentse derby is begonnen!
vrijdag 5 november om 19:01
"You'll Never Walk Alone", klinkt door de speakers in het Grolsch Veste. De spelers betreden het veld.
vrijdag 5 november om 18:59
Wout Brama, geboren in Almelo, maakt zich op voor zijn zeventiende derby tussen Twente en Heracles in alle competities en is daarmee recordhouder. Hij gaat Kwame Quansah (zestien derby's voor Heracles) voorbij.
vrijdag 5 november om 18:56
Voor Robin Pröpper wordt het een extra bijzondere avond. Hij speelde 97 Eredivisie-duels voor Heracles, voordat hij deze zomer de overstap naar FC Twente maakte.
vrijdag 5 november om 18:50
De uitslagen van de laatste vijf wedstrijden tussen FC Twente en Heracles:

 • 2017: Twente-Heracles 2-1
 • 2018: Heracles-Twente 2-1
 • 2019: Twente-Heracles 2-3
 • 2021: Heracles-Twente 2-2
 • 2021: Twente-Heracles 1-1
vrijdag 5 november om 18:38
De vorige Twentse derby kende geen winnaar. In mei van dit jaar opende Heraclied Rai Vloet de score in een lege Grolsch Veste, waarna Danilo namens FC Twente gelijkmaakte: 1-1.
vrijdag 5 november om 18:30
Opstelling! FC Twente is op vier plekken gewijzigd ten opzichte van de vorige wedstrijd tegen PSV (5-2-nederlaag). Lars Unnerstall, Giovanni Troupée, Dimitrios Limnios en Almeloër Wout Brama keren terug in de ploeg.

Opstelling FC Twente: Unnerstall; Troupée, Pröpper, Hilgers, Sadilek; Zerrouki, Brama, Vlap; Rots, Van Wolfswinkel, Limnios.
vrijdag 5 november om 18:29
Opstelling! Na de knappe 0-0 tegen Ajax heeft Heracles-trainer Frank Wormuth niet veel reden om zijn basiself te wijzigen. Dat doet de Duitser dan ook niet: Heracles start met precies dezelfde elf.

Opstelling Heracles: Blaswich; Bakboord, Rente, Knoester, Quagliata; De La Torre, Vloet, Kiomourtzoglou; Fadiga, Sierhuis, Burgzorg.