De KNVB heeft vrijdag bekendgemaakt dat er dit seizoen al 354 stadionverboden zijn opgelegd in het betaalde voetbal, een relatief groot aantal voor november. Normaal gesproken worden er in een heel seizoen gemiddeld 600 stadionverboden uitgedeeld.

De KNVB publiceert de cijfers naar aanleiding van de toename van het supportersgeweld in en rond de stadions van de afgelopen weken. Zo ging het de afgelopen weken mis bij de derby's NEC-Vitesse en MVV-Roda JC.

"Met deze toename is het aantal sancties dat hiervoor wordt uitgedeeld eveneens gestegen: er worden aanzienlijk meer stadionverboden opgelegd en er lopen momenteel veel meer tuchtzaken dan in de afgelopen seizoenen", aldus de KNVB.

De meeste stadionverboden (63) zijn opgelegd vanwege het gooien van voorwerpen en/of vloeistoffen zoals bier. Op dit vergrijp staat een straf van 9 tot 36 maanden. Wegens openlijke geweldpleging zijn 61 stadionverboden opgelegd; de duur daarvan is 36 maanden of meer.

Wegens het betreden van het speelveld zijn tot nu toe 30 stadionverboden opgelegd (duur 60 maanden) en wegens belediging 24 (minimale duur 9 maanden). In verband met het afsteken van vuurwerk zijn tot nu toe 21 stadionverboden opgelegd (duur 18 maanden).

De derby tussen MVV en Roda JC liep zodanig uit de hand dat de ME eraan te pas moest komen.

De derby tussen MVV en Roda JC liep zodanig uit de hand dat de ME eraan te pas moest komen.
De derby tussen MVV en Roda JC liep zodanig uit de hand dat de ME eraan te pas moest komen.
Foto: Pro Shots

Ook meer vooronderzoeken gestart dan normaal

Voetbalclubs kunnen verantwoordelijk worden gehouden voor wanordelijkheden door personen in en om het stadion en hiervoor worden bestraft. In dat geval kan de aanklager betaald voetbal een vooronderzoek starten. Dit seizoen zijn er al 87 vooronderzoeken opgestart, net zo veel als de afgelopen jaren in een gemiddeld seizoen. Doorgaans registreert de KNVB jaarlijks 70 tot 90 tuchtzaken.

"Vaak gaan zaken om combinaties van vergrijpen, maar de meest voorkomende incidenten die worden onderzocht zijn het afsteken van vuurwerk en het gooien van voorwerpen en/of vloeistoffen. Momenteel lopen er bovendien vier onderzoeken naar mogelijk kwetsende of opruiende spandoeken die in het stadion zijn opgehangen", meldt de bond.

Straffen voor clubs zijn vastgelegd in richtlijnen, waarbij boetes kunnen oplopen tot maximaal 90.750 euro. Ook het sluiten van publieksvakken behoort tot de mogelijkheden.

De KNVB, Eredivisie CV, de Keuken Kampioen Divisie, de clubs en het ministerie van Justitie en Veiligheid werken aan een gezamenlijk plan met extra maatregelen om de overlast door relschoppers in en rond het stadion verder te bestrijden. Dit plan moet op 16 november klaar zijn.