Demissionair minister van Justitie Ferd Grapperhaus heeft zijn overleg met de KNVB naar voren gehaald. In plaats van vrijdag bespreekt hij dinsdag al het recente supportersgeweld in het betaald voetbal.

De laatste weken zijn diverse wedstrijden ontsierd door ongeregeldheden. Maandag aan het einde van de middag komen de KNVB, politie, justitie en de burgemeesters van de speelsteden al bijeen voor een spoedoverleg.

Grapperhaus had vrijdag al een regulier overleg met de KNVB gepland staan, maar vanwege de reeks incidenten van de laatste weken heeft de minister besloten de bijeenkomst naar voren te halen. De politicus zegt dat hij lik-op-stukbeleid wil voeren en herhaalde maandag dat een deel van de voetbalfans zich "zwaar crimineel, zeg maar gerust ondermijnend" gedraagt.

De minister ziet drie verschillende categorieën van supporters die voor problemen zorgen. Ten eerste zijn er toeschouwers die de boel "verzieken" door op de tribune met bekers bier en andere voorwerpen te gooien en zich anderszins te misdragen. Daarnaast is er een groep "nieuwe aanwas van zogenaamde supporters" die geweld gebruiken, ook tegen de politie.

Een derde groep maakt zich schuldig aan bedreiging en intimidatie, bijvoorbeeld van de vorige week opgestapte Feyenoord-directeur Mark Koevermans. Grapperhaus wil elk van die groepen hard aanpakken: "Dat heeft bij de avondklokrellen geholpen en gaat hier ook echt helpen."

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) deelt de relschoppers in het voetbal in drie categorieën in.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) deelt de relschoppers in het voetbal in drie categorieën in.
Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) deelt de relschoppers in het voetbal in drie categorieën in.
Foto: ANP

Grapperhaus wil verschillende aanpak voor drie soorten relschoppers

Grapperhaus wil met de KNVB bespreken hoe de drie verschillende groepen moeten worden aangepakt. Tegen de eerste twee groepen zullen politie en justitie optreden, maar Grapperhaus verwacht ook een actieve rol van clubs met het uitdelen van stadionverboden.

Voor de derde groep betwijfelt de minister of stadionverboden zin hebben. "Een aantal van die mensen komt al niet eens meer in de stadions of heeft al allerlei stadionverboden opgelegd gekregen."