Bij rellen rond de gestaakte wedstrijd MVV-Roda JC van vrijdagavond zijn acht personen gewond geraakt. Maandag komen de KNVB, politie, burgemeesters en justitie voor spoedoverleg bijeen om de recente reeks van incidenten met voetbalsupporters te bespreken.

"Helaas is het niet het eerste incident dit jaar met geweld in en rond de stadions. Daarom is er maandag een extra overleg met de regiegroep om de situatie te bespreken en te bekijken welke stappen er gezet moeten worden", zegt burgemeester Paul Depla van Breda, die de burgemeesters van alle speelsteden vertegenwoordigt.

"Want dat dit geweld moet stoppen, staat als een paal boven water", aldus Depla. De spoedbijeenkomst is van de Regiegroep Voetbal en Veiligheid, waarin de KNVB, burgemeesters, politie en justitie zitting hebben.

Daarnaast zal demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid vrijdag met de KNVB in gesprek gaan over de ongeregeldheden. Het gaat om een regulier overleg, laat een woordvoerder van het ministerie weten.

De geplande bijeenkomst is echter actueler geworden door het wangedrag van supporters in de afgelopen weken. Grapperhaus kondigde eerder al aan een lik-op-stukbeleid te willen voeren en "misdadigers" hard aan te willen pakken.

ME treedt hard op na ongeregeldheden bij MVV-Roda JC
44
ME treedt hard op na ongeregeldheden bij MVV-Roda JC

Acht gewonden en tien arrestaties in Maastricht

De politie meldde zaterdag dat zes agenten en twee stewards van Roda JC gewond zijn geraakt bij rellen tijdens MVV-Roda JC. Tien relschoppers zijn aangehouden. Er wordt een strafrechtelijk onderzoek naar de ongeregeldheden gestart.

Zeven hooligans zitten zaterdag nog vast. Het gaat om zes inwoners van Maastricht in de leeftijd van 19 tot 50 jaar en een 24-jarige man uit het Belgische Maasmechelen. Met behulp van camerabeelden hoopt de politie de komende dagen meer aanhoudingen te kunnen verrichten.

De agenten van de Mobiele Eenheid (ME) raakten gewond doordat relschoppers buiten het stadion met onder meer stoelen en borden gooiden. Eén agent moest zich in het ziekenhuis laten behandelen.

De wedstrijd in Maastricht werd na ruim veertig minuten bij een 0-0-stand beëindigd wegens ongeregeldheden. De twee supportersgroepen gooiden vuurwerk naar elkaar en er braken rellen uit. De ME voerde vervolgens charges uit.

Supporters van MVV steken vuurwerk af in De Geusselt.

Supporters van MVV steken vuurwerk af in De Geusselt.
Supporters van MVV steken vuurwerk af in De Geusselt.
Foto: Pro Shots

KNVB wil nog niet nadenken over weren van uitsupporters

De rellen bij MVV-Roda JC zijn zeker niet het eerste incident met supporters sinds toeschouwers na de coronacrisis weer welkom zijn in de stadions. Eerder deze week stapte Feyenoord-directeur Mark Koevermans op nadat hij was bedreigd door supporters.

De Gelderse derby tussen NEC en Vitesse liep eveneens uit op rellen en bij de Conference League-wedstrijd tussen Feyenoord en Union Berlin werd het bestuur van de Duitse club in een Rotterdams restaurant aangevallen door hooligans. Enkele andere wedstrijden werden ontsierd doordat supporters vuurwerk afstaken of bierbekers en andere voorwerpen naar spelers op het veld gooiden.

De KNVB vindt het na de incidenten nog te vroeg om na te denken over het weren van uitsupporters in het betaalde voetbal. Onlangs kondigde de bond al extra maatregelen aan om de ongeregeldheden in het betaalde voetbal aan te pakken. De KNVB stelde hogere straffen in het vooruitzicht en wil eerder overgaan tot staken bij wangedrag van fans.

"Ik verwijs op dit moment naar die aanpak. Er is nu één wedstrijd gestaakt, maar het is nog te vroeg om nu al iets te kunnen zeggen over nadere maatregelen zoals het weren van uitsupporters", zegt een woordvoerder van de KNVB zaterdag. "Ik verwacht daar in ieder geval dit weekeinde geen besluit over."