De aanklager betaald voetbal is donderdag een onderzoek gestart naar een beledigend spandoek dat zondag door supporters van Ajax werd ontrold op een tribune van de Johan Cruijff ArenA bij de wedstrijd tegen PSV (5-0). Het onderzoek van de aanklager kan leiden tot een schikkingsvoorstel.

Op het grote doek, gemaakt door het zogeheten sfeerteam van de Amsterdamse aanhang, stonden onder meer twee treurende PSV'ers afgebeeld met op de borst van hun shirt de tekst 'Brainfart Aidshoven' in plaats van sponsornaam Brainport Eindhoven.

Algemeen directeur Edwin van der Sar bood al tijdens het duel namens Ajax excuses aan bij zijn collega Toon Gerbrands van PSV. De club had vooraf overleg gehad met de makers, maar volgens Ajax week de uiteindelijke versie af van de variant die de club had goedgekeurd.

"Daarmee is het vertrouwen op basis waarvan wij met het sfeerteam werken beschaamd", liet een woordvoerder eerder weten. "Het spreekt voor zich dat wij daarover met hen in gesprek gaan, ook om te voorkomen dat dit in eventuele volgende gevallen weer kan gebeuren."

Erik ten Hag had na de topper in verkapte bewoordingen al kritiek geleverd op de makers van het spandoek. "Ik hou niet van beledigende teksten. We hebben vorige week in Nijmegen gezien waartoe dat mogelijk kan leiden", zei de Ajax-trainer, doelend op de spandoeken met de tekst 'Pure haat' die NEC-supporters toonden voor de Gelderse derby tegen Vitesse (0-1).

Bij de wedstrijd tussen NEC en Vitesse braken na afloop stevige rellen uit. Vele tientallen NEC-hooligans zochten de confrontatie met de politie. Ze vernielden een politiebusje en gooiden met stokken en stenen naar agenten. Ook werden agenten belaagd met boomstronken. De politie voerde verschillende charges uit. In totaal werden ruim twintig mensen opgepakt vanwege hun rol bij de rellen buiten het stadion

Dankzij de ruime thuiszege op PSV heeft Ajax na tien duels vier punten voorsprong op de Eindhovenaren.

Bekijk de stand, de uitslagen en het programma in de Eredivisie