Clubicoon Xavi wordt volgens Spaanse media zo goed als zeker aangesteld als opvolger van trainer Ronald Koeman bij FC Barcelona. De oud-middenvelder, momenteel trainer bij het Qatarese Al Sadd, zou al een persoonlijk akkoord hebben bereikt met de Catalanen.

Volgens Sport hoeft FC Barcelona er alleen nog uit te komen met Al Sadd. Naar verluidt kost het de Spaanse grootmacht 1 miljoen euro om het tot medio 2023 lopende contract van Xavi af te kopen.

De clubleiding van FC Barcelona besloot woensdagavond na de pijnlijke nederlaag tegen Rayo Vallecano (1-0) een einde te maken aan de lijdensweg van Koeman. De 58-jarige Nederlander was iets meer dan een jaar trainer van de Catalanen, maar stond al het hele seizoen onder druk door teleurstellende resultaten.

Xavi was de laatste jaren vaker in beeld als potentiële hoofdtrainer. Hij wilde bij eerdere toenaderingspogingen niet tussentijds instappen en zei in juni nog dat Koeman "alle respect verdient", maar deze maand stond Xavi er opeens heel anders in. "Ik weet niet wat mijn toekomst me zal brengen, maar ik sta overal voor open", zei de 41-jarige Catalaan bij de Spaanse televisiezender TVE.

Waarom FC Barcelona niet snel beter wordt met Xavi als trainer
142
Waarom FC Barcelona niet snel beter wordt met Xavi als trainer

'Xavi al weken in onderhandeling met Barcelona'

Ook de namen van onder anderen Ajax-trainer Erik ten Hag, de Belgische bondscoach Roberto Martínez en Joachim Löw passeren de revue, maar Xavi is duidelijk de topkandidaat.

Xavi stond als speler tussen 1998 en 2015 onder contract bij de Spaanse grootmacht en boekte grote successen in Catalonië. Hij won onder meer vier keer de Champions League en acht keer de landstitel met Barcelona.

Zelfs als het Barcelona lukt om Xavi los te weken uit Qatar, lijkt het uitgesloten dat hij zaterdag al op de bank zit als de huidige nummer negen van Spanje de competitie hervat met een thuiswedstrijd tegen Deportivo Alavés. Drie dagen later wacht het belangrijke Champions League-duel met Dynamo Kiev.

Zolang er geen uitsluitsel is over Xavi, zal Barcelona met een interim-trainer werken. Volgens Marca gaat het tussen Sergi Barjuán, de huidige trainer van het tweede elftal, en Albert Capellas, de coördinator van de jeugdopleiding. Capellas was tussen 2010 en 2014 assistent-trainer van Vitesse.

Bekijk het programma, de uitslagen en de stand in La Liga