Ronald Koeman is woensdag ontslagen als trainer van FC Barcelona. Het bestuur zette de 58-jarige coach aan de kant na een nieuwe nederlaag met de Spaanse topclub.

Koeman en Barcelona incasseerden op bezoek bij Rayo Vallecano een nieuwe tik: ze gingen mede door een gemiste penalty van Memphis Depay met 1-0 onderuit. De club staat teleurstellend negende in de Spaanse competitie.

Koeman was slechts iets meer dan een jaar trainer in Camp Nou. Hij verruilde het Nederlands elftal in augustus vorig jaar voor zijn droombaan bij Barcelona, de club die hij in 1992 als speler met een rake vrije trap de Europacup I bezorgde op Wembley.

In zijn eerste seizoen knokte Koeman zich met Barcelona terug na een moeizame start en werd de Copa del Rey veroverd, maar de titelkansen werden uiteindelijk verspeeld. Sindsdien was de positie van Koeman onzeker, al besloot de nieuwe voorzitter Joan Laporta afgelopen zomer dat de Nederlander mocht blijven.

De preses sprak begin deze maand, na een 2-0-nederlaag bij Atlético Madrid, opnieuw uit dat de Nederlander niet hoefde te vrezen voor zijn baan. Barcelona won vervolgens twee keer, maar ging zondag onderuit tegen rivaal Real Madrid, waarna het verlies in Vallecano doorslaggevend bleek.

Waarom FC Barcelona niet snel beter wordt met Xavi als trainer
142
Waarom FC Barcelona niet snel beter wordt met Xavi als trainer

Barcelona glijdt zonder Messi verder af

Het gaat dit seizoen slecht met Barcelona, dat Lionel Messi afgelopen zomer kwijtraakte aan Paris Saint-Germain. Door financiële problemen en blessuregevallen hebben de Catalanen niet zo'n sterke ploeg als in voorgaande jaren.

De omstandigheden hebben ertoe geleid dat Barcelona zich in La Liga vooralsnog niet kan meten met concurrenten Real Madrid en Atlético Madrid. Ook in de Champions League komt de club tekort ten opzichte van de topploegen; zo werd met ruime cijfers verloren van Bayern München (0-3) en Benfica (3-0).

Koeman was in Camp Nou bezig aan de elfde klus in zijn trainersloopbaan. Eerder stond hij aan het roer bij Vitesse, Ajax, Benfica, PSV, Valencia, AZ, Feyenoord, Southampton, Everton en Oranje.

Barcelona heeft nog niets gemeld over de toekomst van Koemans assistenten Alfred Schreuder en Henrik Larsson, al zullen zij zeer waarschijnlijk ook vertrekken. Clubicoon Xavi lijkt een van de favorieten voor de opvolging van Koeman.

We zijn benieuwd naar je mening over dit artikel. Klik hier om je feedback achter te laten in een korte vragenlijst van een minuut.

Bekijk de uitslagen, de stand en het programma in La Liga