Een adviespanel van de internationale spelregelcommissie IFAB heeft woensdag voorgesteld de tijdelijke maatregel van vijf wissels per wedstrijd permanent toe te staan in het voetbal.

De aanbeveling zal tijdens een vergadering van de IFAB op 25 november worden besproken. Naar verwachting wordt tijdens de algemene jaarvergadering in Zürich (4-5 maart) een definitieve beslissing genomen.

De uitbreiding van drie naar vijf wissels werd in mei 2020 ingevoerd vanwege de coronapandemie. Trainers konden daardoor hun spelers wat meer ontlasten in de drukke maanden. In principe zou de tijdelijke regel eind december 2022, na het WK in Qatar, worden ingetrokken.

Op verzoek van meerdere confederaties, bonden, competities en andere betrokken partijen wordt de optie van vijf wissels waarschijnlijk nu officieel in de spelregels opgenomen. Het aantal wisselmomenten per ploeg blijft daarbij gelijk: vier, waarvan één tijdens de rust.

Het adviespanel van de IFAB sprak verder op aanvraag van de Zuid-Amerikaanse federatie CONMEBOL ook over een mogelijke verlenging van de rust van 15 naar 25 minuten.

De conclusie was echter dat een langere periode van inactiviteit tussen beide helften fysieke nadelen zou hebben voor de spelers.