De Duitse minister van Binnenlandse Zaken heeft Joshua Kimmich van Bayern München woensdag opgeroepen zich te laten vaccineren tegen COVID-19. De Duitse international weigert tot dusver een coronaprik te halen.

"Denk er nog eens over na en laat je vaccineren", zei Horst Seehofer, die als minister van Binnenlandse Zaken sport onder zijn beheer heeft. "Je bent een persoonlijkheid en een rolmodel. Als jij gevaccineerd wordt, zullen andere mensen jouw voorbeeld volgen."

De 26-jarige Kimmich vertelde afgelopen weekend dat hij zich nog niet heeft laten vaccineren, omdat hij "bedenkingen" heeft over de gevolgen op de lange termijn. Dat leverde hem veel kritiek op. Hij kreeg echter ook steunbetuigingen, met name van enkele clubiconen van Bayern München.

Erevoorzitter Uli Hoeness en voormalig topman Karl-Heinz Rummenigge storen zich onder meer aan de druk van buitenaf die momenteel op Kimmich wordt gelegd. "Ik ken geen voetballer die zo extreem verantwoordelijk is en zo voorbeeldig omgaat met alle zaken in het leven als Kimmich", zei Rummenigge.

"Ik denk dat hij op een bepaald moment de juiste beslissing gaat nemen. Hij moet het zelf willen. Corona achtervolgt ons nu al anderhalf jaar. Het verbaast me niet dat hier weer zo'n grote politieke discussie over is ontstaan, maar we moeten niet overdrijven."

Volgens Hoeness hebben de Duitse media ervoor gezorgd dat de uitspraken van Kimmich tot zoveel ophef leidden. "Zij zijn verantwoordelijk voor deze tsunami."