De Australische profvoetballer Joshua Cavallo heeft woensdag bekendgemaakt homoseksueel te zijn. De verdediger van Adelaide United is een van de weinige voetballers op het hoogste niveau bij de mannen die openlijk durven uit te komen voor hun homoseksualiteit.

"Hallo iedereen, ik moet iets persoonlijks met jullie delen. Ik ben profvoetballer én homoseksueel", begon Cavallo zijn verhaal in een videoboodschap. "Het is een lange weg geweest om tot dit punt te komen. Ik heb ongeveer zes jaar met mijn homoseksualiteit geworsteld, maar ik ben blij dat ik dat nu achter me kan laten."

Er heerst nog altijd een taboe op homoseksualiteit in het profvoetbal, waardoor er bijna geen voetballers op het hoogste niveau openlijk homoseksueel zijn. In de MLS, het hoogste niveau in de Verenigde Staten, kwam Minnesota United-speler Collin Martin enkele jaren geleden uit de kast. Robbie Rogers maakte in 2013 bekend op mannen te vallen en speelde later nog jaren voor LA Galaxy in de MLS.

Afgelopen zomer vertelde een anonieme Eredivisie-speler in een podcast van de NOS niet uit de kast te willen komen, omdat hij bang is dat het zijn carrière kan schaden. Ook maakte John de Bever, nu vooral bekend als zanger, tijdens zijn professionele (zaal)voetbalcarrière bekend homoseksueel te zijn.

In de zomer van 2020 liet een speler uit de Premier League weten op mannen te vallen, maar hij besloot net als de Eredivisie-speler anoniem te blijven. Justin Fashanu kwam in 1990 als eerste Britse profvoetballer uit de kast. Hij beroofde zichzelf in 1998 van het leven.

Australische voetballer uit de kast: 'Dubbelleven was uitputtend'
55
Australische voetballer uit de kast: 'Dubbelleven was uitputtend'

'Dit is een historische dag voor het Australische voetbal'

Er zijn wel meer bekende ex-profs die nu openlijk homoseksueel zijn, maar hun coming-out kwam pas nadat ze gestopt waren. Een van de bekendste voorbeelden is Thomas Hitzlsperger. De 52-voudig Duits international zette in 2013 een punt achter zijn loopbaan en maakte een jaar later bekend homoseksueel te zijn.

De 21-jarige Cavallo, die met Adelaide United uitkomt op het hoogste niveau in Australië, probeerde zijn geaardheid ook lange tijd te verbergen. "Toen ik opgroeide, voelde ik altijd de behoefte om mezelf te verstoppen. Ik schaamde me ervoor dat ik nooit zou kunnen doen wat ik het liefst doe en tegelijkertijd homoseksueel zou kunnen zijn."

Adelaide United spreekt in een verklaring op de site zijn steun uit voor Cavallo. "We zijn er ontzettend trots op dat we Josh mogen steunen tijdens dit avontuur. Dit is niet alleen een belangrijke dag in het leven van Josh, maar een historisch moment voor het hele Australische voetbal", zegt directeur Nathan Kosmina.

Hoofdtrainer Carl Vaert benadrukt dat iedereen in de selectie achter Cavallo staat. "Josh is een geweldige jongen die een ongelooflijk staaltje moed vertoont. Ik ben heel trots op hem en bewonder en steun Josh, net als de rest van de technische staf en de hele spelersgroep."