Goedenavond en welkom in dit liveblog! Mijn naam is Jeroen van Barneveld en ik houd je op de hoogte van de WK-kwalificatiewedstrijd van de Oranjevrouwen in en tegen Belarus.

 • WK-kwalificatie
 • Belarus-Nederland
 • Nederland koploper in poule
 • Uitslag:
 • 0-2
dinsdag 26 oktober om 20:17
Parsons: 'Het was een zware wedstrijd'
"Het was een zware wedstrijd", zag bondscoach Mark Parsons bij de NOS. "We waren wat minder. De kwaliteit was niet waar we op hoopten. We konden beter aan de bal zijn. Goede teams kunnen altijd positief blijven en een weg vinden om kansen te creëren. Het doelpunt veranderde de wedstrijd en viel wat laat. Dit laat een andere kant van het team zien. Ze hebben een geweldig karakter op een zware avond. We moeten hiervan leren zodat het niet meer zwaar wordt."
dinsdag 26 oktober om 20:16
"Laat ik maar gewoon beginnen dat het niet onze beste wedstrijd was", aldus Lieke Martens tegen de NOS. "De kwaliteit aan de bal moet omhoog. We moeten veel meer van elkaar eisen. Het is goed dat we geduld blijven houden, blijven creëren en dan valt-ie wel, maar je moet niet met een tevreden gevoel terugkijken op deze wedstrijd."
dinsdag 26 oktober om 20:00
Van de Donk: 'Genoeg om aan te werken'
Daniëlle van de Donk is kritisch op het spel van de Oranjevrouwen. "Bijna niks ging makkelijk. Het was heel slordig, het ging een beetje langzaam. We maakten het hen heel makkelijk", aldus de maker van de 0-2 tegen de NOS. "We hadden best goede aanvallen, maar dan was het niet goed in de eindfase. De voorzet kwam dan niet bij de juiste persoon op de juiste plek. We hebben weer genoeg om aan te werken."
dinsdag 26 oktober om 19:54
Dit is nu de stand in de WK-kwalificatiepoule van de Oranjevrouwen:

 1. Nederland 4-10 (+12)
 2. Tsjechië 3-(+4)
 3. IJsland 2-(+2)
 4. Belarus 2-(+1)
 5. Cyprus 3-0 (-19)
dinsdag 26 oktober om 19:50
Oranjevrouwen worstelen zich langs Belarus
De Oranjevrouwen komen met de schrik vrij in Belarus. De ploeg van bondscoach Mark Parsons worstelen de gehele wedstrijd tegen de nummer 53 van de wereldranglijst, maar winnen met 0-2 door doelpunten van Lieke Martens en Daniëlle van de Donk in de laatste twintig minuten van het WK-kwalificatieduel in Minsk. Daardoor blijft Nederland aan kop gaan in de poule.
dinsdag 26 oktober om 19:40
83' Oef, dat ziet er niet goed uit voor Stefanie van der Gragt. De verdediger krijgt een elleboog van haar eigen keepster Sari van Veenendaal in het gezicht op het moment dat de doelvrouwe uit haar doel komt bij een indirecte vrije trap.
dinsdag 26 oktober om 19:38
80' Na de 0-2-voorsprong van Oranjevrouwen, dankzij het hoofd van Daniëlle van de Donk, bloedt de wedstrijd in Minsk dood. Nederland vindt het wel best en Belarus is niet bij machte om met een slotoffensief de aansluitingstreffer te forceren.
dinsdag 26 oktober om 19:31
74' GOAL Nederland! 0-2

Daniëlle van de Donk is waarschijnlijk de kleinste vrouw op het veld, maar ze scoort hier fraai met het hoofd. De middenvelder van Olympique Lyon kopt een afgemeten voorzet van uitblinker Joëlle Smits bij de eerste paal tegen de touwen. Het kan nu niet meer misgaan voor de Oranjevrouwen.
dinsdag 26 oktober om 19:28
71' GOAL Nederland! 0-1

Lieke Martens breekt dan eindelijk de ban voor de Oranjevrouwen. De linksbuiten van FC Barcelona kent een zware avond in Minsk, maar hier schiet ze Nederland dan eindelijk op een bevrijdende voorsprong. Na een afgeslagen hoekschop krijgt Martens via Merel van Dongen de bal voor haar rechterbeen en daarmee haalt ze verwoestend uit. Het lijkt dan toch allemaal goed te komen voor bondscoach Mark Parsons.
dinsdag 26 oktober om 19:27
70' Tweede wissel bij de Oranjevrouwen: Kerstin Casparij komt voor rechtsachter Sisca Folkerstma.
dinsdag 26 oktober om 19:27
69' Eindelijk zit er wat muziek in een Nederlandse aanval, maar opnieuw levert het geen doelpunt op omdat er onderweg wat fout gaat. Daarom probeert Daniëlle van de Donk het maar van afstand. Via een voet van een speler van Belarus zeilt de bal naast.
dinsdag 26 oktober om 19:25
67' De tijd begint te dringen in Minsk en dat beseft Lieke Martens maar al te goed. Ze probeert vanaf de rand van het strafschopgebied het doel van Belarus onder vuur te nemen, maar haar inzet gaat ver naast.
dinsdag 26 oktober om 19:23
65' Geef de bal aan Joëlle Smits, want zij is de enige vrouw die haar niveau haalt in Minsk. Opnieuw zorgt de invaller voor gevaar met een scherpe voorzet waar de keepster van Belarus alle moeite mee heeft. In de rebound schiet de meegetrokken linksachter Merel van Dongen hoog over.
dinsdag 26 oktober om 19:22
64' Deze poging van Sherida Spitse uit een vrije trap van 35 meter vat de steeds rampzaligere avond van de Oranjevrouwen uitstekend samen. De middenvelder, doorgaans een specialiste als het aankomt op vrije trappen, produceert niet meer dan een slap rolletje.
dinsdag 26 oktober om 19:21
62' De Oranjevrouwen bakken er weinig van en dus krijgt Belarus ook mogelijkheden om door de Hollandse defensie te breken. Spits Alkhovik kopt de bal in vrijstaande positie in de handen van Sari van Veenendaal. Stefanie van der Gragt was haar helemaal kwijt. Kijk niet gek op als Nederland nog gaat verliezen, met deze labbekakkerige houding in Minsk.
dinsdag 26 oktober om 19:17
59' Het spel van de Oranjevrouwen zakt nu naar een bedenkelijk niveau. Nederland kan de bal nog geen drie keer naar elkaar toe spelen en wordt met vlagen zelfs achterover gedrukt door Belarus, nogmaals de nummer 53 van de FIFA-ranglijst. Er is iets goed mis bij de ploeg van bondscoach Mark Parsons.
dinsdag 26 oktober om 19:10
52' Joëlle Smits maakt een gretige indruk in de eerste minuten van haar invalbeurt en raast nu ook langs haar belagers aan de rechterkant van de aanval. De voorzet van de aanvaller van Wolfsburg belandt vervolgens bij Merel van Dongen, die uithaalt. De inzet van de linksback wordt gekraakt. De Oranjevrouwen komen sterk uit de kleedkamer.
dinsdag 26 oktober om 19:07

48' Daar gaat het bijna helemaal mis voor Belarus in de opbouw. Invaller Joëlle Smits jaagt de verdediging van de thuisploeg op en krijgt de bal tegen haar been geschoten, waarna het speeltuig bijna in het doel belandt. Tot opluchting van iedereen in het stadion gaat de bal naast.

dinsdag 26 oktober om 19:03
Aftrap! De bal rolt weer in Minsk voor de tweede helft van Belarus-Nederland. Met Joëlle Smits voor Victoria Pelova moeten de Oranjevrouwen de belabberde eerste helft weg zien te spoelen en tot scoren komen. Slaagt Nederland daarin na rust?
dinsdag 26 oktober om 18:58
Dit zijn de statistieken van de eerste helft van Belarus-Nederland:

Balbezit: 50%-50%
Schoten: 0-9
Schoten op doel: 0-2
Corners: 2-4
Overtredingen: 3-7
dinsdag 26 oktober om 18:48
Rust! Deze eerste helft van de Oranjevrouwen biedt een hoop stof tot nadenken, vooral voor bondscoach Mark Parsons. Nederland creëert slechts een handvol kansen tegen Belarus en weet die ook niet om te zetten in doelpunten, waardoor het na 45 minuten spelen 0-0 is in Minsk.
dinsdag 26 oktober om 18:47
45' Met het rustsignaal in aantocht lijken de Oranjevrouwen de impasse te doorbreken. Daniëlle van de Donk zet haar tegenstander aan de rechterkant met een schijnbeweging op het verkeerde been, maar haar voorzet belandt in de voeten van een verdediger van Belarus. Het vat de avond van de Oranjevrouwen vooralsnog goed samen.
dinsdag 26 oktober om 18:45
44' Wat een opgelegde kans voor Lieke Martens op de bevrijdende openingstreffer. De linksbuiten heeft de hoek voor het uitkiezen na een vloeiende aanval van de Oranjevrouwen via Victoria Pelova, Jackie Groenen en Jill Roord, maar ze schiet hoog over. Nederland maakt het zichzelf ontzettend moeilijk in Minsk.
dinsdag 26 oktober om 18:35
36' Doelpunt Nederland afgekeurd! De openingstreffer van Jackie Groenen gaat niet door. De middenvelder schiet de bal in een leeg doel binnen nadat Daniëlle van de Donk het kopduel wint van keepster Nataliya Voskobovich, maar scheidsrechter Araksya Saribekyan neemt de keepster in bescherming en zet een streep door de 0-1 van Groenen.
dinsdag 26 oktober om 18:34
33' Zelfs bij Lieke Martens wil het allemaal niet echt lukken. De linksbuiten van FC Barcelona probeert haar tegenstander uit te spelen, maar komt er niet langs en ziet de bal vervolgens over de achterlijn rollen. Het is een zware avond voor de Oranjevrouwen.
dinsdag 26 oktober om 18:29
28' Het spel ligt al even stil in Minsk omdat Nataliya Voskobovich, de keepster van Belarus, behandeld moet worden vanwege een blessure. Een hinderlijke onderbreking voor de Oranjevrouwen, nu ze eindelijk in het ritme leken te komen.
dinsdag 26 oktober om 18:27
26' Eindelijk een goede aanval van de Oranjevrouwen. Merel van Dongen stuurt Victoria Pelova weg, die het overzicht bewaart en een uitstekende pass aflevert op Lieke Martens in het strafschopgebied. De linksbuiten van FC Barcelona ziet haar schot gekraakt worden door een verdediger van Belarus.
dinsdag 26 oktober om 18:25
25' Jackie Groenen heeft tot twee keer alle tijd en ruimte om een goede voorzet vanaf de rechterflank af te leveren, maar in beide gevallen komt de middenvelder tot een slap passje. Het houdt bepaalt niet over bij de Oranjevrouwen.
dinsdag 26 oktober om 18:20
Het sprankelt bepaald niet bij de Oranjevrouwen in dit duel met Belarus. Nederland heeft bijzonder veel moeite om het spel te controleren tegen de mondiale nummer 53.
dinsdag 26 oktober om 18:13
11' Daar is de volgende kans voor de Oranjevrouwen, die met de minuut sterker worden in Minsk. Jill Roord staat net als Vivianne Miedema op de goede plek, maar de vervanger van de Arsenal-spits blijkt niet zo goed te kunnen koppen als haar voorganger. Van dichtbij kopt ze de bal in het dak van het doel.
dinsdag 26 oktober om 18:12
10' De Oranjevrouwen komen hier bijna op voorsprong als Nataliya Voskobovich, de keepster van Belarus, er volledig naast zit bij een hoekschop van Sherida Spitse. Lieke Martens heeft de bal voor een leeg doel voor het inschieten, maar ziet haar inzet op het laatste moment van de lijn gehaald worden.
dinsdag 26 oktober om 18:08
7' Zoals gezegd zijn de Oranjevrouwen niet al te best begonnen in Minsk en dat is ook te zien bij deze actie van de thuisploeg. Stefanie van der Gragt moet met een late ingreep een gevaarlijke voorzet vanaf de rechterkant onschadelijk maken. Belarus is geen onaardige tegenstander, ook al doet de lage plek op de wereldranglijst anders vermoeden.
dinsdag 26 oktober om 18:05
5' De Oranjevrouwen beginnen niet al te best aan deze WK-kwalificatiewedstrijd tegen Belarus. De ploeg van bondscoach Mark Parsons hanteert een veel te laag tempo en is ook nog eens slordig in de passing. Belarus kleunt er ook nog eens aardig in. Dit belooft een lastige avond te worden voor Nederland.
dinsdag 26 oktober om 18:03
2' De Armeense scheidsrechter Araksya Saribekyan kan direct aan de bak in Minsk, want na een zware overtreding op Lieke Martens probeert Anna Pilipenko nu met een fopduik een strafschop te versieren. Saribekyan laat zich niet op het verkeerde been zetten. Ze trekt geel voor Pilipenko.
dinsdag 26 oktober om 18:00
Aftrap! De bal rolt in Minsk. Kunnen de Oranjevrouwen vanavond net als afgelopen vrijdag tegen Belarus het telraam erbij pakken? Of biedt Belarus wat meer verweer in het eigen stadion?
dinsdag 26 oktober om 17:55
De spelers van de Oranjevrouwen en Belarus komen het veld op in Stadion Dinamo in Minsk. Het stadion is bepaald niet gevuld voor Belarus-Nederland. De toeschouwers zijn op de vingers van twee handen te tellen.
dinsdag 26 oktober om 17:53
Parsons: 'Altijd gespeeld met iemand dicht bij de spits'
Bondscoach Mark Parsons vertelt tegen de NOS waarom ze voor Jill Roord als spits heeft gekozen. "We hebben altijd gespeeld met iemand dicht bij de spits. In de september hadden we de rechterflank dichterbij, maar met veel vrijheid. Tegen Cyprus willen we altijd iemand naast Vivianne hebben, en moeten we moeten genoeg mensen hebben om de kansen af te maken. Vandaag speelt Daniëlle bij balbezit zo dicht bij mogelijk op Jill. Ik moet kiezen, omdat we zo'n sterke groep hebben."
dinsdag 26 oktober om 17:45
Lange mouwen, handschoenen en trainingsjassen: de speler van de Oranjevrouwen hebben zich goed gekleed op de kou van Belarus.
dinsdag 26 oktober om 17:36
Dit is de stand in de WK-kwalificatiepoule van de Oranjevrouwen bij aanvang van de wedstrijd tegen Belarus:

 1. Nederland 3-7 (+10)
 2. Tsjechië 3-4 (+4)
 3. Belarus 1-3 (+3)
 4. IJsland 2-3 (+2)
 5. Cyprus 3-0 (-19)
dinsdag 26 oktober om 17:30
Bondscoach Mark Parsons kiest voor Jill Roord in de spits als vervanger van de afwezige Vivianne Miedema. Laatstgenoemde krijgt rust vanwege haar drukke schema en geniet van een korte vakantie. Roord speelde de afgelopen interlands voornamelijk als rechtsbuiten. Daniëlle van de Donk staat nu aan de rechterflank, terwijl middenvelder Victoria Pelova haar basisdebuut maakt en Merel van Dongen de linksachter is.

Opstelling Oranjevrouwen: Van Veenendaal; Folkertsma, Van der Gragt, Nouwen, Van Dongen; Groenen, Pelova, Spitse; Van de Donk, Roord, Martens.
dinsdag 26 oktober om 17:27
De Oranjevrouwen hervatten vanavond de WK-kwalificatiereeks met een uitwedstrijd tegen Belarus. De ploeg van bondscoach Mark Parsons speelt om 20.00 uur in het ijskoude Minsk tegen de nummer 53 van de wereldranglijst.