Bondscoach Mark Parsons van de Oranjevrouwen ziet drie opties om Vivianne Miedema dinsdagavond te vervangen in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Belarus. De spits van Arsenal krijgt rust en is niet meegereisd naar Oost-Europa.

Parsons schuift mogelijk middenvelders Daniëlle van de Donk of Jill Roord door naar de punt van de aanval om topscorer aller tijden Miedema te vervangen, maar volgens de Engelsman is het ook een optie om reserve Joëlle Smits een kans te geven.

"Afgelopen week tegen Cyprus stond Jill voorin naast 'Viev' en zij pakte haar kans", zei Parsons, doelend op de hoofdrol van Roord in de met 0-8 gewonnen WK-kwalificatiewedstrijd van vrijdag. Ze maakte een hattrick in Larnaca.

"Eerder stond Daniëlle tegen IJsland heel dicht bij Miedema. Joëlle kwam erin tegen Cyprus en scoorde gelijk. Op de training van zondag was ze nog beter. Met links en rechts schoot ze alles erin."

De 21-jarige Smits maakte na vorig seizoen de overstap van PSV naar VfL Wolfsburg. Ze speelde tot dusver vijf wedstrijden voor Oranje. "Joëlle is een jonge speelster. Het is heel mooi om haar ontwikkeling te zien. We hebben dus drie opties om Miedema te vervangen", aldus Parsons.

Joëlle Smits en Daniëlle van de Donk zijn opties om Vivianne Miedema te vervangen in de spits.

Joëlle Smits en Daniëlle van de Donk zijn opties om Vivianne Miedema te vervangen in de spits.
Joëlle Smits en Daniëlle van de Donk zijn opties om Vivianne Miedema te vervangen in de spits.
Foto: ANP

'Voor Cyprus en ons niet goed om zulke duels te spelen'

De Oranjevrouwen beleefden een stroeve start onder Parsons met een gelijkspel tegen Tsjechië (1-1), maar na overwinningen op IJsland (0-2) en Cyprus (0-8) gaat de regerend Europees kampioen in zijn kwalificatiepoule voor het WK 2023 aan kop.

"Je weet vooraf al dat je zo'n wedstrijd tegen Cyprus gaat winnen. De vraag is alleen met hoeveel", zegt middenvelder Sherida Spitse. "Je kan alleen van jezelf verliezen, niet van Cyprus. Een Nations League zoals bij de mannen, waarin de sterkere landen tegen elkaar spelen en de iets mindere landen tegen elkaar, is misschien ook wel een goede optie voor het vrouwenvoetbal. Dan krijg je geen uitslagen van 10-0 meer. Maar dat is niet aan ons."

Parsons praat in een door de FIFA opgezette adviesgroep, die onder leiding staat van Jill Ellis, wel mee over de toekomst van het vrouwenvoetbal. "Voor zowel Cyprus als voor ons is het niet goed om zulke wedstrijden te spelen", zegt de Engelse bondscoach van Oranje.

"Maar vergeet niet dat Nederland voorheen ook in zo'n situatie zat. Het gaat om kansen krijgen en die kansen pakken. Zambia verloor op de Spelen met 10-3 van Oranje, maar hun spits Banda scoorde wel in totaal zes keer in Japan en bewees zo haar kwaliteiten op het wereldpodium. Het vrouwenvoetbal groeit doordat zulke speelsters kansen krijgen om zich te laten zien. En daar draait het om."

De WK-kwalificatiewedstrijd tussen de Oranjevrouwen en Belarus begint dinsdag om 18.30 uur in Minsk. Belarus kwam nog maar één keer in actie en won dat duel met 4-1 van Cyprus.

Stand in WK-poule Oranjevrouwen

  • 1. Nederland 3-7 (+10)
  • 2. Tsjechië 3-4 (+4)
  • 3. Belarus 1-3 (+3)
  • 4. IJsland 2-3 (+2)
  • 5. Cyprus 3-0 (-19)