De Britse politie is begonnen met een onderzoek naar een anti-Saoedisch spandoek dat bij de Premier League-wedstrijd tussen thuisploeg Newcastle United en Crystal Palace werd getoond.

Supporters van de bezoekende club toonden zaterdag een doek met daarop een bloederig tafereel om kritiek te uiten op de schending van mensenrechten in Saoedi-Arabië. Newcastle kwam onlangs in handen van een Saoedisch consortium.

Op het spandoek stond een man in Arabische kleding en met een bebloed zwaard in zijn handen afgebeeld. De termen terrorisme, onthoofdingen, mensenrechtenschendingen, moord, censuur en vervolging waren op de afbeelding afgevinkt.

Het geheel is getiteld 'Premier League Owners Test'. In een verklaring bekritiseerden supporters de goedgekeurde overname met de bewering dat deze de "zielloze agenda van de liga" onthult, die alleen maar op winst is gericht. Supporters van andere clubs uitten eerder al felle kritiek na de overname van Newcastle United.

De politie liet weten te zijn ingelicht over een "aanstootgevend spandoek". Beschuldigingen van racisme worden zeer serieus genomen en er wordt momenteel onderzoek naar gedaan, schreef de Metropolitan Police op Twitter.

De overname van Newcastle werd eerder deze maand afgerond. De Premier League besloot met de deal in te stemmen, nadat de organisatie de juridisch bindende garantie had gekregen dat de Saoedische staat geen zeggenschap over de club zou krijgen. De nieuwe eigenaren, die 80 procent van de benodigde 354 miljoen euro inbrachten, worden als onafhankelijk van Saoedi-Arabië beschouwd.