Goedenavond en welkom in dit liveblog! Mijn naam is Jeroen van Barneveld en ik houd je op de hoogte van de WK-kwalificatiewedstrijd van de Oranjevrouwen in en tegen Cyprus.

 • Cyprus-Nederland
 • WK-kwalificatie
 • Uitslag:
 • 0-8
vrijdag 22 oktober om 20:43
Roord: 'Het niveau gaat nergens over'
Jill Roord is bepaald niet door het dolle heen na haar eerste hattrick voor het Nederlands elftal. "Ja, zeker. Ik moet eerlijk zeggen dat het lastig is om voldoening uit dit soort wedstrijden te halen. Het niveau gaat nergens over", zegt ze tegen de NOS. "Het is vanaf minuut één heel vervelend voetballen Zij staan helemaal achterin en dat zijn best wel irritante wedstrijden. Ik scoor drie keer, daar ben ik blij mee. Maar het niet per se een leuke wedstrijd."
vrijdag 22 oktober om 20:37
Dit zijn de uitslagen en de stand in de WK-kwalificatiepoule van de Oranjevrouwen:

Uitslagen:
IJsland-Tsjechië 4-0
Cyprus-Nederland 0-8

Stand:
 1. Nederland 3-(11-1)
 2. Tsjechië 3-(9-5)
 3. Belarus 1-(4-1)
 4. IJsland 2-(4-2)
 5. Cyprus 3-(1-20)
vrijdag 22 oktober om 20:34
Afgelopen! De teller van de Oranjevrouwen op Cyprus blijft stokken op acht doelpunten. Bij rust leidt de ploeg van bondscoach Mark Parsons nog met 'slechts' 0-3, waarna er nog vijf doelpunten vallen in de AEK Arena. Jill Roord is de uitblinker van de avond met een hattrick. Het beste nieuws van de avond is de 4-0-zege van IJsland op Tsjechië, waardoor Nederland de nieuwe koploper in de WK-kwalificatiepool is.
vrijdag 22 oktober om 20:28
87' GOAL Nederland! 0-8

Merel van Dongen zorgt voor een bijzonder fraaie toegift op deze doelpuntrijke avond op Cyprus. De ingevallen linksachter kegelt de bal vanaf de rand van het strafschopgebied in de kruising. De keeper van Cyprus heeft die bal alleen maar gehoord.
vrijdag 22 oktober om 20:25
Het beste nieuws van de avond voor de Oranjevrouwen komt momenteel vanuit IJsland. De eilandbewoners komen op 4-0 tegen Tsjechië, waardoor Nederland de koppositie in de WK-kwalificatiereeks gaat overnemen van IJsland.
vrijdag 22 oktober om 20:22
81' GOAL Nederland! 0-7

Joëlle Smits maakt haar eerste doelpunt voor de Oranjevrouwen! De spits, net ingevallen voor Jill Roord, schiet van dichtbij kiezelhard binnen en maakt de zevenklapper rond voor Nederland.
vrijdag 22 oktober om 20:18
74' Wissel bij de Oranjevrouwen: Jill Roord heeft haar hattrick te pakken en wordt naar de kant gehaald door bondscoach Mark Parsons. Joëlle Smits mag zich laten zien in het resterende kwartier op Cyprus.
vrijdag 22 oktober om 20:09
67' Een driedubbele wissel bij de Oranjevrouwen: Merel van Dongen, Shanice van de Sanden en Jill Baijings komen voor Dominique Janssen, Sisca Folkertsma en Jackie Groenen. Voor Baijings is het haar interlanddebuut.
vrijdag 22 oktober om 20:01
58' Na bijna een uur spelen is daar de eerste mogelijkheid voor Cyprus. Sari van Veenendaal moet zelfs uit haar doel komen om het gevaar onschadelijk te maken en de keepster van PSV doet dat met verve. Dit is waarschijnlijk ook de laatste kans geweest voor het onmachtige Cyprus.
vrijdag 22 oktober om 20:00
56' Paal voor de Oranjevrouwen! Het verzet bij Cyprus lijkt te zijn gebroken na de Hollandse doelpuntenregen en dus krijgt Daniëlle van de Donk een opgelegde kans op de 0-7. Ze twijfelt echter te lang en legt de bal klaar voor Vivianne Miedema, die echter op de paal schiet.
vrijdag 22 oktober om 19:54
53' GOAL Nederland! 0-6

De eerste hattrick van Jill Roord in het Nederlands elftal is een feit. Lieke Martens vindt met een voorzet vanaf de achterlijn de rechtsbuiten van VfL Wolfsburg en ze schiet de bal simpel in de korte hoek. Het telraam mag nu uit de kast gehaald worden. In vier minuten tijd scoort Nederland vier keer.
vrijdag 22 oktober om 19:52
50' GOAL Nederland! 0-5

Een minuut na de 0-4 valt alweer de vijfde treffer voor de Oranjevrouwen en dit mogen we de kolderiekste goal van de avond noemen. Een voorzet van Lieke Martens belandt op de voet van Chara Charalambous en de bal belandt pardoes achter haar eigen keeper. De keeper van Cyprus zit er helemaal naast.
vrijdag 22 oktober om 19:49
49' GOAL Nederland! 0-4

De tweede helft van Cyprus-Nederland is voorlopig een kopie van het eerste bedrijf, want opnieuw scoren de Oranjevrouwen vrij vlot na de aftrap. Dit keer legt Vivianne Miedema de bal breed op Jill Roord en de rechtsbuiten maakt haar tweede doelpunt van de avond.
vrijdag 22 oktober om 19:46
Aftrap! De bal rolt weer in de AEK Arena. Kunnen de Oranjevrouwen de score verder opvoeren tegen het armetierige Cyprus?
vrijdag 22 oktober om 19:43
Voor Jill Roord komt er op Cyprus een einde aan een doelpuntendroogte van drie maanden bij de Oranjevrouwen. De rechtsbuiten was tegen Zambia op de Olympische Spelen voor het laatst trefzeker bij de vrouwenploeg.
vrijdag 22 oktober om 19:31
Rust! Na een flitsende openingsfase leiden de Oranjevrouwen met 0-3 tegen Cyprus, maar daarna zijn de doelpunten uitgebleven bij de ploeg van bondscoach Mark Parsons. Goed is het allemaal niet. Vivianne Miedema, Daniëlle van de Donk en Jill Roord hebben gescoord voor de Oranjevrouwen.
vrijdag 22 oktober om 19:22
40' Doelpunten zijn in de afgelopen twintig minuten uitgebleven en dat mogen de Oranjevrouwen zichzelf aanrekenen. De ploeg van bondscoach Mark Parsons heeft de bal continu in bezit, maar echt grote kansen zijn er niet geweest tegen Cyprus, dat met elf spelers op eigen helft staat. Een zondagsschot van Sherida Spitse uit een vrije trap zeilde op de lat. Meer is er nog niet geweest.
vrijdag 22 oktober om 19:16
31' Daar is het bijna 0-4 voor de Oranjevrouwen. Sisca Folkertsma geeft de bal messcherp voor en vindt Daniëlle van de Donk, maar de inzet van de aanvallende middenvelder van Olympique Lyon zeilt over.
vrijdag 22 oktober om 19:13
De Oranjevrouwen liggen op koers voor de grootste zege ooit in de historie van de vrouwenploeg. De grootste zege tot dusver is de 12-0 tegen Israël in 1977 en de 13-1 tegen Macedonië in 2009. Halverwege de eerste helft is het 0-3.
vrijdag 22 oktober om 19:07
22' Lat voor de Oranjevrouwen! Sherida Spitse moet nog even wachten op haar doelpunt. Dit keer schiet ze uit een vrije trap en via de vingertoppen van de keeper van Cyprus kiezelhard op de onderkant van de lat.
vrijdag 22 oktober om 19:04
19' GOAL Nederland! 0-3

De doelpunten vallen als rijpe appelen op Cyprus en tot dusver zijn er drie verschillende doelpuntenmakers. Dit keer loopt Jill Roord een voorzet van Lieke Martens vanaf de linkerkant binnen. Een verdediger van Cyprus kraakt in eerste instantie de inzet van de rechtsbuiten, maar in de nastoot loopt ze de bal alsnog binnen.
vrijdag 22 oktober om 19:00
13' Paal voor de Oranjevrouwen! Het is binnen een kwartier zelfs bijna 0-3. Sherida Spitse ziet haar afstandsschot vanaf de rand van het strafschopgebied op de paal uiteen spatten. Deze wedstrijd is slecht voor het aanzien van het vrouwenvoetbal. Het onthutsend zwakke Cyprus hoort niet in een WK-kwalificatiereeks thuis.
vrijdag 22 oktober om 18:56
11' GOAL Nederland! 0-2

Het belooft een doelpuntrijke avond te worden op Cyprus. Een hoekschop van Sherida Spitse schiet door naar Daniëlle van de Donk, die met haar linkerbeen de verre hoek van de arme keeper van Cyprus vindt.
vrijdag 22 oktober om 18:56
De 0-1 tegen Cyprus is voor Vivianne Miedema alweer haar 85e interlandgoal bij de Oranjevrouwen. De spits van Arsenal is pas 25 jaar oud, dus er gaan er vast nog wel een aantal bijkomen, wellicht vanavond nog.
vrijdag 22 oktober om 18:53
7' Daar is het al bijna 0-2 voor de Oranjevrouwen. Jill Roord kopt een voorzet vanaf de linkerkant op de lat. Mocht de rechtsbuiten de bal hebben binnengekopt, dan had de treffer niet geteld. De grensrechter stond al met de vlag in de lucht vanwege buitenspel.
vrijdag 22 oktober om 18:47
3' GOAL Nederland! 0-1

De wedstrijd is ruim twee minuten oud of de Oranjevrouwen komen op voorsprong in de AEK Arena. Daniëlle van de Donk heeft de hoek voor het uitkiezen als ze alleen op duikt voor de keepster van Cyprus, maar ze besluit de bal breed te leggen op Vivianne Miedema. De spits faalt vanzelfsprekend niet. De Oranjevrouwen leiden met 0-1.
vrijdag 22 oktober om 18:45
Aftrap! De bal rolt op Cyprus. De Oranjevrouwen zijn begonnen aan de WK-kwalificatiewedstrijd tegen het nietige voetballand. Waarop blijft de teller steken?
vrijdag 22 oktober om 18:42
De spelers van de Oranjevrouwen en Cyprus betreden het veld in de AEK Arena. We gaan eerst luisteren naar de volksliederen.
vrijdag 22 oktober om 18:38
Afwezigheid bondscoach deerden Oranjevrouwen niet
De Oranjevrouwen waren overigens niet van slag door de afwezigheid van bondscoach Mark Parsons.  "Het is echt niet zo dat als iemand wegvalt uit de staf, wij niet meer weten of we naar links of naar rechts moeten gaan", zei de middenvelder van Manchester United vanuit Cyprus. "We zijn allemaal verstandig en volwassen genoeg om die paar dagen zelf te kunnen trainen en door te kunnen komen. Bovendien hebben we een hele staf eromheen zitten die weet wat hij wil. We hebben ook met hem gesproken via Zoom."
vrijdag 22 oktober om 18:33
De Oranjevrouwen worden in Cyprus gesteund door enkele tientallen fans uit Nederland.
vrijdag 22 oktober om 18:31
Dit is de stand in de poule van de Oranjevrouwen in de WK-kwalificatiereeks:

 1. Tsjechië 2-4 (+8)
 2. Nederland 2-4 (+2)
 3. Belarus 1-3 (+3)
 4. IJsland 1-0 (-2)
 5. Cyprus 2-0 (-11)
vrijdag 22 oktober om 18:27
Bondscoach Mark Parsons heeft voor de bekende namen gekozen bij de Oranjevrouwen. Dat betekent dat Jill Roord opnieuw de rechtsbuiten is. Sisca Folkertsma krijgt als rechtsback opnieuw het vertrouwen.

Opstelling Oranjevrouwen: Van Veenendaal; Folkertsma, Van der Gragt, Nouwen, Janssen; Groenen, Van de Donk, Spitse; Roord, Miedema, Martens.
vrijdag 22 oktober om 18:25
In de aanloop naar de wedstrijd tegen Cyprus was er veel te doen over bondscoach Mark Parsons. De Engelsman sloot pas gisteren aan bij de Oranjevrouwen omdat zijn vlucht vanuit de Verenigde Staten was aangepast en hij vervolgens zijn reisdocumenten was kwijtgeraakt. Parsons combineert het bondscoachschap tot en met eind november met het trainerschap bij het Amerikaanse Portland Thorns. Assistent Jessica Torny nam de afgelopen dagen de honneurs waar bij de vrouwenploeg.
vrijdag 22 oktober om 18:20
Na ruim een maand komen de Oranjevrouwen vanavond weer in actie in de kwalificatiereeks voor het WK van 2023. De ploeg van bondscoach Mark Parsons neemt het om 20.45 uur op tegen Cyprus, de nummer 126 van de wereldranglijst.