Karim Benzema krijgt op 24 november het vonnis te horen in het strafproces over de afpersing van zijn vroegere ploeggenoot Mathieu Valbuena. Naast de spits van Real Madrid staan nog vier andere personen terecht voor hun aandeel in het misdrijf.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tegen Benzema een voorwaardelijke celstraf van tien maanden en een geldboete van 75.000 euro geëist. Tegen de andere vier verdachten zijn onvoorwaardelijke celstraffen van meerdere jaren geëist, eveneens met forse boetes.

Benzema wordt ervan verdacht Valbuena te hebben aangemoedigd geld te betalen aan afpersers die dreigden een seksvideo van zijn voormalige teamgenoot bij het Franse elftal te verspreiden.

De Franse international heeft altijd beweerd dat hij onschuldig is en dat hij juist heeft geprobeerd om Valbuena te helpen in deze heikele kwestie. Zijn advocaten hebben bij de rechtbank in Versailles om vrijspraak gevraagd.

Door de affaire, die dateert uit 2015, verloor Benzema zijn plaats in de nationale ploeg. Hij maakte afgelopen zomer op 33-jarige leeftijd zijn langverwachte rentree bij de wereldkampioen.

Ook de inmiddels 37-jarige Valbuena raakte zijn plek in de Franse selectie kwijt. De huidige speler van Olympiacos werd nadien niet meer opgeroepen.

Karim Benzema en Mathieu Valbuena in 2014 bij het Franse elftal.

Karim Benzema en Mathieu Valbuena in 2014 bij het Franse elftal.
Karim Benzema en Mathieu Valbuena in 2014 bij het Franse elftal.
Foto: Pro Shots