De afwezigheid van bondscoach Mark Parsons heeft volgens Jackie Groenen en assistent Jessica Torny geen invloed gehad op de voorbereiding van de Oranjevrouwen voor de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Cyprus. De Engelsman sloot door problemen met zijn vlucht vanuit de Verenigde Staten donderdagmiddag pas aan bij de selectie.

"Het gaat hier gewoon hartstikke goed", zei Torny donderdagmiddag tijdens een digitaal persmoment in Cyprus. "We wisten dat dit zou kunnen gebeuren. We kennen zijn visie en weten waar hij naartoe wil. Voor ons verandert er niet veel. Dat ik zie terug bij het team en de staf. Wij draaien gewoon", vertelde de assistent enkele uren voordat Parsons op het eiland landde.

De 35-jarige Parsons, die in september Sarina Wiegman opvolgde, combineert het bondscoachschap tot en met eind november met het trainerschap van het Amerikaanse Portland Thorns. Daardoor moet hij tijdens interlandperiodes overkomen vanuit de Verenigde Staten.

Parsons zou aanvankelijk dinsdag aankomen in Zeist, maar zijn vlucht werd omgegooid, waardoor hij een dag later in Nederland zou landen. Door zoekgeraakte reisdocumenten vielen die plannen in het water. Hij reisde donderdag via Londen direct naar Cyprus en heeft zodoende vier trainingsdagen gemist. Tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Cyprus van vrijdag (aftrap 20.45 uur) zit hij wel op de bank.

"Voor hem is dit het vervelendste wat er maar kan gebeuren", aldus Torny, die tot dusver de trainingen van de Oranjevrouwen leidde. "Maar het is voor hem ook ontzettend rustgevend dat alles gaat zoals we gepland hebben. De meiden zijn heel relaxed en er wordt supergoed getraind."

"Het klinkt heel gek, maar we hebben er geen last van dat hij er niet is. Hij is elke dag bereikbaar voor ons en we hebben veel online meetings gehad. Los van dat hij er fysiek niet is, is er niet veel veranderd."

Ook voor Jackie Groenen is de afwezigheid van bondscoach Mark Parsons geen punt.

Ook voor Jackie Groenen is de afwezigheid van bondscoach Mark Parsons geen punt.
Ook voor Jackie Groenen is de afwezigheid van bondscoach Mark Parsons geen punt.
Foto: Getty Images

Groenen: 'Dit soort dingen kunnen gebeuren'

Ook Groenen vindt de afwezigheid van Parsons "niet zo'n groot issue". "Het is echt niet zo dat als iemand wegvalt uit de staf, wij niet meer weten of we naar links of naar rechts moeten gaan", zei de middenvelder van Manchester United vanuit Cyprus.

"We zijn allemaal verstandig en volwassen genoeg om die paar dagen zelf te kunnen trainen en door te kunnen komen. Bovendien hebben we een hele staf eromheen zitten die weet wat hij wil. We hebben ook met hem gesproken via Zoom."

"We hebben hem samen gezien en ook per linie. We hebben meerdere besprekingen met hem gehad, dat kan tegenwoordig allemaal. Dit soort dingen gebeuren in het leven, zowel binnen als buiten het voetbal. Dan is het een kwestie van aanpassen aan de situatie."

De Oranjevrouwen spelen vrijdag om 20.45 uur in en tegen Cyprus in de kwalificatiereeks voor het WK van 2023, dat in Australië en Nieuw-Zeeland gehouden wordt. Nederland staat met vier punten uit de eerste twee duels tweede in poule C. Cyprus is nog puntloos en incasseerde in de eerste twee duels al twaalf doelpunten.