De KNVB constateert sinds het begin van dit seizoen een grote toename van het aantal tuchtzaken wegens wangedrag door supporters. Na de eerste negen speelronden zijn er al 45 tuchtzaken, terwijl dat er voor corona zo'n zeventig tot negentig waren in een heel seizoen. Dat laat een woordvoerder van de KNVB woensdag weten na berichtgeving door De Telegraaf.

Ook is er een grote toename van het aantal stadionverboden. Er zijn nu al zo'n 150 stadionverboden uitgedeeld, tegenover zo'n 300 over het hele seizoen voor corona, aldus de woordvoerder.

"Dit seizoen is anders dan andere seizoenen. Het lijkt erop dat mensen na de beperkingen van de coronacrisis nu een uitlaatklep zoeken voor opgekropte frustraties, maar dat is geen excuus natuurlijk."

De KNVB onderzoekt maatregelen om deze ontwikkeling te stoppen. Het is nog niet duidelijk wat die maatregelen zijn. De kwestie wordt deze week besproken, aldus de zegsman. Volgens hem is het wel van belang dat alle voetbalclubs consequent optreden en één lijn trekken.

Na afloop van NEC-Vitesse zondag liep het buiten het stadion uit de hand.

Na afloop van NEC-Vitesse zondag liep het buiten het stadion uit de hand.
Na afloop van NEC-Vitesse zondag liep het buiten het stadion uit de hand.
Foto: ANP

NEC-Vitesse zoveelste wedstrijd met ongeregeldheden

Zondag braken na afloop van de Gelderse derby tussen NEC en Vitesse (0-1) rellen uit buiten het Goffertstadion. Tientallen NEC-hooligans zochten de confrontatie met de politie. Bij FC Twente-Willem II vroeg de stadionomroeper de fans te stoppen met spreekkoren richting scheidsrechter Jochem Kamphuis.

Eerder dit seizoen werd onder meer het Eredivisie-duel tussen FC Utrecht en RKC Waalwijk tijdelijk stilgelegd nadat RKC-spelers met plastic bekers bier en aanstekers werden bekogeld. Ook liep het bij FC Groningen-Vitesse uit de hand toen Vitesse-doelman Markus Schubert werd geraakt door een beker bier vanuit het publiek.

De KNVB en andere betrokken partijen kondigden eerder in een gezamenlijke verklaring al aan in gesprek te gaan om "het tij te kunnen keren".