De misdragingen van fans in en rondom Nederlandse voetbalstadions moeten direct stoppen, zo schrijven alle clubs uit het betaald voetbal, de KNVB, de Eredivisie CV, de Keuken Kampioen Divisie en het Supporterscollectief maandag in een gezamenlijke verklaring. De partijen gaan de komende dagen met elkaar bespreken hoe ze dat voor elkaar kunnen krijgen.

"Betaald voetbal is topsport en topamusement. Rivaliteit geeft hier een extra dimensie aan, maar kent wel duidelijke grenzen", is te lezen in de verklaring. "Wij vinden dat de recente reeks misstanden direct moet stoppen."

Zondag braken na afloop van de Gelderse derby tussen NEC en Vitesse (0-1) rellen uit buiten het Goffertstadion. Tientallen hooligans van NEC zochten de confrontatie met de politie. Daarbij werden meer dan twintig arrestaties verricht. Bij FC Twente-Willem II vroeg de stadionomroeper de fans te stoppen met spreekkoren richting scheidsrechter Jochem Kamphuis.

Eerder dit seizoen werd onder meer het Eredivisie-duel tussen FC Utrecht en RKC Waalwijk tijdelijk stilgelegd nadat spelers van RKC met plastic bekers bier en aanstekers werden bekogeld. Ook liep het bij FC Groningen-Vitesse uit de hand toen Vitesse-doelman Markus Schubert werd geraakt door een beker bier vanuit het publiek.

"Helaas moeten we na zo'n tien speelrondes constateren dat supporters zich nog niet bij alle wedstrijden normaal weten te gedragen: spelers zijn bekogeld met plastic bekers bier, met spreekkoren zijn specifieke personen en bevolkingsgroepen beledigd en buiten het stadion vonden bij enkele duels gewelddadigheden plaats", luidt de verklaring.

De KNVB en andere betrokken partijen kondigen aan in gesprek te gaan om "het tij te kunnen keren". "Welke oplossingen kunnen of moeten we op welk moment inzetten? Voetbal is de mooiste sport. Nu we hier weer volop met z'n allen van kunnen genieten, laten we dat niet door een kleine groep verpesten."

Spelers van Vitesse kregen in september bier naar zich toe gegooid in het uitduel met FC Groningen.

Spelers van Vitesse kregen in september bier naar zich toe gegooid in het uitduel met FC Groningen.
Spelers van Vitesse kregen in september bier naar zich toe gegooid in het uitduel met FC Groningen.
Foto: ANP

'Lijkt om een maatschappelijk en internationaal probleem te gaan'

De toename van de ongeregeldheden rondom de Nederlandse velden zou volgens de KNVB niet op zich staan. "Het lijkt om een maatschappelijk en ook internationaal probleem te gaan, dat men zich na de eerder opgelegde beperkingen nu grenzeloos laat gaan. Dat zien wij ook terug in het voetbal."

"Soms al dagen van tevoren wordt een vijandige sfeer gecreëerd waarin sommigen zichzelf lijken te verliezen. Het begint vaak met ludieke acties, maar die slaan vervolgens door in zaken waar geen weldenkend mens iets mee te maken wil hebben."

Vorig maand sprak de KNVB in een soortgelijk statement van een "zorgwekkende trend". Ook werd toen gewaarschuwd hard op te treden tegen misdragingen met boetes en jarenlange stadionverboden.