Het uitvoerend bestuur van het internationaal olympisch comité (IOC) roept de FIFA op tot een bredere raadpleging over de plannen om het WK voetbal iedere twee jaar te houden. De wereldvoetbalbond wil het WK vaker organiseren dan eens in de vier jaar.

"Uit de vergadering kwam naar voren dat een aantal internationale federaties, nationale voetbalbonden, clubs, spelers, spelersorganisaties en coaches hun sterke bedenkingen en zorgen hebben geuit over de plannen om meer inkomsten te genereren voor FIFA", zegt de IOC in een verklaring.

Volgens het comité is er de angst dat een tweejaarlijks WK een enorme impact zal hebben op andere evenementen en zo "de diversiteit en ontwikkeling van andere sporten dan voetbal zal ondermijnen". Daarnaast zijn er zorgen dat nog een groot mannentoernooi "de verdere promotie van het vrouwenvoetbal zal bemoeilijken".

Tot slot is er bezorgdheid over het welbevinden van de spelers, omdat een tweejaarlijks WK "een nog zwaardere belasting op de fysieke en mentale gezondheid van de spelers legt".

Het volgende WK voetbal is volgend jaar in Qatar.

Het volgende WK voetbal is volgend jaar in Qatar.
Het volgende WK voetbal is volgend jaar in Qatar.
Foto: Getty Images

Veel kritiek op plannen van de FIFA

Het IOC zegt de zorgen te delen en ondersteunt de roep van partijen in het voetbal, internationale sportfederaties en organisatoren van grote evenementen voor een breder overleg, onder meer met vertegenwoordigers van de spelers zelf, wat volgens het comité duidelijk niet heeft plaatsgevonden.

Een commissie van FIFA onder leiding van Arsène Wenger, de voormalige Arsenal-coach die nu FIFA-chef van internationale voetbalontwikkeling is, kwam recentelijk met het plan om het WK voetbal vanaf 2028 iedere twee jaar te houden.

De Europese en Zuid-Amerikaanse voetbalbonden hebben zich al uitdrukkelijk tegen het plan uitgesproken. De UEFA en Europese clubs beschuldigden de FIFA er eerder al van vooral meer geld te willen verdienen.