Bert van Marwijk vindt dat de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) dinsdag door een arbitrale dwaling de overwinning door de neus is geboord in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Irak. Diep in blessuretijd leek Mohamed Khalfan er 3-2 van te maken, maar volgens de VAR was de bal de doellijn niet helemaal gepasseerd.

De beslissing van de videoscheidsrechter deed het nodige stof opwaaien. Op foto's lijkt de keeper van Irak, gecoacht door Dick Advocaat, de bal namelijk vlak achter de doellijn weg te halen. De scheidsrechter floot direct na het moment af, waardoor de wedstrijd in Dubai eindigde in 2-2.

"Het was duidelijk dat die bal over de doellijn was", zo uitte Van Marwijk zijn onvrede op de persconferentie. "In 2021, met de huidige technologie, moet dat toch makkelijk te zien zijn."

"Dat deze treffer niet werd goedgekeurd, heeft ons de drie punten gekost", vervolgde hij. "Daar is de arbitrage verantwoordelijk voor."

De bal lijkt door de keeper van Irak achter de doellijn weggehaald te worden.

De bal lijkt door de keeper van Irak achter de doellijn weggehaald te worden.
De bal lijkt door de keeper van Irak achter de doellijn weggehaald te worden.

'We lieten de tegenstander terugkomen'

De VAE leek aanvankelijk nog blij te mogen zijn met een punt, nadat in de tweede helft een 1-0-voorsprong was verspeeld. Pas in de vierde minuut van de blessuretijd maakte Ali Ahmed Mabkhout er 2-2 van, waarna kort daarna het controversiële moment volgde.

"We begonnen goed aan de wedstrijd, maar daarna verloren we de focus. Zo gaven we onze tegenstander de kans om terug in de wedstrijd te komen", vond Van Marwijk.

Door het puntenverlies is een ticket voor het WK ver weg voor de VAE. Het land staat vierde in de poule, terwijl alleen de bovenste twee landen zich rechtstreeks plaatsen. De nummer drie krijgt nog een herkansing via de play-offs.