Anouk Dekker is door de nieuwe bondscoach Mark Parsons niet opgeroepen voor de WK-kwalificatiewedstrijd van de Oranjevrouwen tegen Cyprus (22 oktober) en Belarus (26 oktober). Parsons wil nieuwe speelsters aan het werk zien, onder wie debutante Janou Levels van PSV.

"We zien dit trainingskamp als een mogelijkheid om meer spelers te zien, voordat er meer druk op de ketel komt te staan", aldus Parsons. "We hebben van hen goede dingen gezien op de club, maar op het trainingsveld is het toch anders. En voor de afvallers staat de deur altijd open."

De 34-jarige Dekker was de afgelopen jaren een vaste waarde in de selectie van de Oranjevrouwen. De verdediger, die afgelopen zomer overstapte van het Franse Montpellier naar SC Braga uit Portugal, speelde tot dusver 87 interlands en maakte deel uit van de groep die in 2017 de Europese titel won en twee jaar geleden tot de WK-finale reikte. Bij de Olympische Spelen in Tokio was ze voornamelijk bankzitter.

Ook de absentie van Katja Snoeijs is opmerkelijk. De 25-jarige spits was dit seizoen al vijf keer trefzeker bij haar Franse club Girondins de Bordeaux, maar Parsons geeft de voorkeur aan de 21-jarige Joëlle Smits, die afgelopen zomer PSV verruilde voor VfL Wolfsburg. Ook zesvoudig international Inessa Kaagman (Brighton & Hove Albion) is er niet meer bij.

De nieuwe bondscoach Mark Parsons wil nieuwe speelsters aan het werk zien bij de Oranjevrouwen.

De nieuwe bondscoach Mark Parsons wil nieuwe speelsters aan het werk zien bij de Oranjevrouwen.
De nieuwe bondscoach Mark Parsons wil nieuwe speelsters aan het werk zien bij de Oranjevrouwen.
Foto: ANP

Levels debuteert in definitieve selectie

Naast Smits heeft Parsons keeper Daphne van Domselaar (FC Twente) en verdediger Levels (PSV) bij de groep gehaald. Van Domselaar werd vorig jaar voor het eerst opgeroepen voor de Oranjevrouwen, maar wacht nog altijd op haar interlanddebuut. Levels zat nog niet eerder bij de vrouwenploeg. Renate Jansen (FC Twente) is hersteld van een blessure en voegt zich ook weer bij de ploeg van de nieuwe bondscoach Parsons.

De Brit had vorige maand na zijn eerste training in Zeist al aangekondigd dat hij in het najaar veranderingen zou doorvoeren bij de Oranjevrouwen. Hij zei toen niet welke wisselingen zouden plaatsvinden. Vorige maand debuteerde hij met een teleurstellend gelijkspel tegen Tsjechië (2-2) in Groningen. Vier dagen later volgde eerherstel in en tegen IJsland (0-2-zege).

De Oranjevrouwen vervolgen de kwalificatiereeks voor het WK van 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland op 22 oktober met een uitwedstrijd tegen Cyprus. Vier dagen later volgt een uitduel met Belarus. De Oranjevrouwen zijn met Tsjechië gedeeld koploper in de poule. Alleen de groepswinnaar plaatst zich direct voor het WK.

Volledige selectie Oranjevrouwen:

  • Keepers: Daphne van Domselaar (FC Twente), Barbara Lorsheyd (ADO Den Haag), Sari van Veenendaal (PSV)
  • Verdedigers: Merel van Dongen (Atlético Madrid), Caitlin Dijkstra (FC Twente), Kika van Es (FC Twente), Sisca Folkertsma (Girondins de Bordeaux), Stefanie van der Gragt (Ajax), Dominique Janssen (VfL Wolfsburg), Janou Levels (PSV), Aniek Nouwen (Chelsea),
  • Middenvelders: Jill Baijings (SGS Essen), Kerstin Casparij (FC Twente), Daniëlle van de Donk (Olympique Lyon), Jackie Groenen (Manchester United), Victoria Pelova (Ajax), Jill Roord (VfL Wolfsburg), Sherida Spitse (Ajax)
  • Aanvallers: Lineth Beerensteyn (Bayern München), Renate Jansen (FC Twente), Lieke Martens (FC Barcelona), Vivianne Miedema (Arsenal), Shanice van de Sanden (VfL Wolfsburg), Joëlle Smits (VfL Wolfsburg)