Virgil van Dijk was in zijn nopjes met de probleemloze overwinning van het Nederlands elftal op Gibraltar. Mede door zijn eerste interlandgoal in ruim twee jaar tijd was Oranje maandagavond in De Kuip met 6-0 te sterk voor de voetbaldwerg, waarmee een nieuwe stap naar het WK van 2022 in Qatar werd gezet.

"Het is natuurlijk altijd mooi: een bijna vol stadion, een goed sfeertje en een goede overwinning", zei Van Dijk na afloop van het duel tegen de NOS. "We hebben gedaan wat we moesten doen en hebben ook genoten. Er zaten een paar heel mooie doelpunten tussen."

Nederland kon de hooggespannen verwachtingen in De Kuip niet geheel waarmaken en bleef na negentig minuten steken op zes doelpunten, terwijl Oranje liefst elf keer op doel schoot. Van Dijk wilde niet al te kritisch zijn.

"Het is hetzelfde verhaal als tegen Letland, alleen vielen vandaag de doelpunten sneller en makkelijker. Het kan lastig zijn om tegen dit soort ploegen te spelen, maar het hoort erbij. Je moet scherp en geconcentreerd blijven. Er zijn kleine momenten waarop we het beter konden doen, maar we winnen ruim en hebben de week goed afgesloten."

"Je doet wat je moet doen en meer niet. Je zou het nooit goed kunnen doen. Maar we wilden genieten en goed voetbal laten zien. Er konden misschien wat doelpunten bij, maar we kunnen tevreden terugkijken op deze week."

Voor Van Dijk was zijn doelpunt tegen Gibraltar, de 1-0, zijn eerste treffer in 935 dagen tijd. "Ik ben hartstikke blij met mijn eerste goal sinds een hele tijd", aldus Van Dijk, die op 21 maart 2019 tegen Belarus voor het laatst scoorde in het shirt van Oranje en nu op vijf interlandgoals staat. "Ik zat er echt op te azen. Ik had er misschien nog wel één bij kunnen pakken, maar je moet niet al te gek doen."

Memphis Depay baalt na zijn gemiste strafschop tegen Gibraltar.

Memphis Depay baalt na zijn gemiste strafschop tegen Gibraltar.
Memphis Depay baalt na zijn gemiste strafschop tegen Gibraltar.
Foto: Pro Shots

'Hadden voor hogere uitslag moeten zorgen'

Ook Memphis Depay had zichtbaar genoten van de avond in De Kuip. "Wij wisten dat ze negentig minuten gingen hangen en dan is het wachten op de eerste en tweede goal", aldus de aanvaller. "We hebben de hele tijd gezorgd voor dreiging. We hadden nog een hogere uitslag kunnen en misschien wel moeten neerzetten, maar we hebben een prima avond gehad."

Een kleine smet op de avond was de gemiste strafschop van Memphis, die bij een 1-0-stand zijn inzet vanaf 11 meter gekeerd zag worden door de doelman van Gibraltar. "Ik denk dat ik hem niet goed inschiet. Meer kan ik er niet van maken. Ik train er veel op, ik mis bijna nooit, dus ik had wel het vertrouwen dat ik de volgende zou nemen. Die kwam. Dat dwongen we af. Gelukkig ging de tweede er overtuigend in."

De 2-0 van zijn voet betekende de achtste benutte penalty voor Memphis in Oranje, waarmee hij op gelijke hoogte kwam met Ronald Koeman, zijn coach bij FC Barcelona. "Dat is mooi. Ik mag ze nemen. Ik hoop er nog veel meer te scoren. Maar het gaat niet alleen om penalty's, maar om de teamprestatie."

"Bij de eerste goal gaf Davy hem blind op mij, hij hoort mij en geeft de pass. Dat zijn de loopjes die we voor elkaar maken. We moeten tevreden zijn. Dit is een goede week geweest waarop we kunnen voortborduren."

Met nog twee wedstrijden te gaan heeft koploper Nederland een voorsprong van twee punten op nummer twee Noorwegen in groep G. Alleen de groepswinnaar plaatst zich direct voor het WK van 2022 in Qatar. De nummer twee speelt play-offs. Op de slotdag van de WK-kwalificatiereeks (16 november) staat Nederland-Noorwegen op het programma.