De Spaanse bondscoach Luis Enrique was na het bereiken van de finale van de Nations League lovend over zijn hele ploeg, maar wilde Gavi er speciaal uitlichten. De jongste Spaanse international ooit deed bijna de hele wedstrijd mee en maakte een prima indruk.

"Dit is iets wat je niet vaak meemaakt", zei Enrique na de 2-1-zege op Italië over het optreden van het toptalent van FC Barcelona, dat hij pas in de 84e minuut naar de kant haalde. "Hij speelde alsof hij in de achtertuin van zijn eigen huis een balletje trapte."

"Het is een genoegen om een ​​speler met deze kwaliteiten en persoonlijkheid te zien. Hij is de toekomst van het nationale team, samen met veel andere spelers."

Enrique vond dat de middenvelder zijn taken geweldig had uitgevoerd. "Hij speelde tegen Marco Verratti, zijn idool. Hij kreeg van mij te horen dat hij Verratti van begin tot eind in toom moest houden en hij vond het fantastisch."

Gavi verdreef door zijn debuut bij 'La Roja' een 84 jaar oud record uit de boeken. Ángel Zubieta was in 1936 17 jaar en 284 dagen oud toen hij voor het eerst zijn opwachting maakte in de nationale ploeg. Met 17 jaar en 62 dagen is Gavi ruim zeven maanden jonger.

Luis Enrique kreeg na de wedstrijd felicitaties van Giorgio Chiellini.

Luis Enrique kreeg na de wedstrijd felicitaties van Giorgio Chiellini.
Luis Enrique kreeg na de wedstrijd felicitaties van Giorgio Chiellini.
Foto: Getty Images

'Geen extra voldoening dat we einde maken aan reeks'

Enrique sprak over een kwalitatief goede halve finale, waarin Spanje het meeste gevaar stichtte. "We zetten op het hele veld goed druk en waren erg moedig. En dat is niet makkelijk, nadat we maar anderhalve keer hadden kunnen trainen. Dit maakt me erg blij."

Spanje maakte in Milaan een einde aan de ongeslagen reeks van 37 wedstrijden van Italië. "Het geeft voldoening omdat we in de finale staan, niet omdat we een einde aan die serie hebben gemaakt", vond Enrique. "Italië verdiende dat record en die ploeg zal goed blijven spelen."

Een voorkeur voor Frankrijk of België in de finale heeft de 51-jarige bondscoach niet. "Het zijn allebei goede ploegen. Aan ons de taak om onze tegenstander in de problemen te brengen en zondag de titel te pakken."