Sc Heerenveen-verdediger Sven van Beek heeft zondag in de thuiswedstrijd tegen FC Twente zijn achtste eigen doelpunt gemaakt in de Eredivisie. De oud-speler van Feyenoord en Willem II had het negatieve record sinds mei van dit jaar al alleen in handen.

Het ongelukkige moment met Van Beek gebeurde in de 66e minuut in het Abe Lenstra Stadion. Hij was net iets eerder bij de bal dan FC Twente-spits Ricky van Wolfswinkel en wilde terugspelen op keeper Xavier Mous, maar die miste de bal. Zo werd het 0-3 voor de bezoekers.

Op 1 mei van dit jaar maakte Van Beek namens Willem II zijn zevende eigen doelpunt en daarmee werd hij alleen recordhouder. Sinds 17 februari 2019 stond hij op zes en daarmee evenaarde hij voormalig Sparta-verdediger Marilia. In dienst van Feyenoord schoot hij die middag op bezoek bij FC Groningen zijn zesde eigen goal binnen.

Eerder maakte Van Beek namens Feyenoord eigen doelpunten tegen ADO Den Haag, AZ, De Graafschap, Excelsior en sc Heerenveen. Bij liefst vijf van zijn zes eigen treffers voor Feyenoord werd Kenneth Vermeer gepasseerd.

Heerenveen-doelman Xavier Mous.

Heerenveen-doelman Xavier Mous.
Heerenveen-doelman Xavier Mous.
Foto: ANP

Van Beek debuteerde in 2013

De Braziliaan Marilla speelde van 1996 tot 2002 in de Eredivisie en was louter voor Sparta actief. Van Beek debuteerde in 2013 voor Feyenoord op Eredivisie-niveau.

Opvallend is dat Van Beek pas drie keer in het goede goal scoorde in de Eredivisie en de laatste keer is al vijf jaar geleden. Hij maakte er twee voor Feyenoord in het seizoen 2015/2016 en één in de jaargang 2014/2015.

FC Twente won de wedstrijd zondag in Heerenveen met 2-3. Halverwege leidde de ploeg van trainer Ron Jans met 2-0 door goals van Van Wolfswinkel en Daan Rots, waarna het door de eigen goal van Van Beek nog erger werd voor Heerenveen. Door een eigen treffer van FC Twente-verdediger Robin Pröpper en een doelpunt van Henk Veerman werd de stand draaglijker voor de Friezen.

Vreugde bij FC Twente na de 0-1 van Ricky van Wolfswinkel.

Vreugde bij FC Twente na de 0-1 van Ricky van Wolfswinkel.
Vreugde bij FC Twente na de 0-1 van Ricky van Wolfswinkel.
Foto: Pro Shots