Feyenoord is zaterdag in de thuiswedstrijd tegen NEC met de schrik vrijgekomen. De Rotterdammers bogen in een knotsgek duel in de laatste tien minuten een 2-3-achterstand om in een 5-3-zege.

Feyenoord kwam door goals van Orkun Kökçü en Luis Sinisterra vroeg op een 2-0-voorsprong, maar nog voor de pauze trokken Magnus Mattsson en Cas Odenthal namens NEC de stand gelijk.

Nadat oud-Feyenoorder Calvin Verdonk er in de tweede helft zelfs 2-3 van had gemaakt, nam Guus Til zijn ploeg in de laatste tien minuten bij de hand. Net als eerder deze week tegen sc Heerenveen (3-1) scoorde hij twee keer. Invaller Cyriel Dessers zorgde in blessuretijd voor de beslissing.

Voor de ploeg van trainer Arne Slot, die zijn ploeg afgelopen weekend met 0-4 zag stunten tegen PSV, is het de derde overwinning op rij. In die wedstrijden scoorde Feyenoord liefst twaalf keer.

Het levert de Rotterdammers de voorlopig derde plaats op in de Eredivisie, met vijftien punten uit zes wedstrijden. Koploper Ajax (negentien) en nummer twee Willem II (zestien) hebben een wedstrijd meer gespeeld. Promovendus NEC staat tiende.

Orkun Kökçü zette Feyenoord vanaf de stip vroeg op voorsprong.

Orkun Kökçü zette Feyenoord vanaf de stip vroeg op voorsprong.
Orkun Kökçü zette Feyenoord vanaf de stip vroeg op voorsprong.
Foto: Pro Shots

Feyenoord leek op weg naar probleemloze avond

Feyenoord begon met het vertrouwen van een ploeg in vorm aan het duel. Daarbij hielp het dat De Kuip voor het eerst sinds lange tijd weer helemaal gevuld mocht worden.

De thuisploeg had slechts zeventien minuten nodig om op een 2-0-voorsprong te komen. Na een klein kwartier schoot Kökçü raak vanaf de stip, nadat Guus Til over het uitgestoken been van NEC-doelman Mattijs Branderhorst was gevallen.

Het tweede doelpunt kwam op naam van Sinisterra. De Colombiaan profiteerde van een geweldige diepe bal van Marcos Senesi en schoot met een diagonaal schot raak.

Een probleemloze avond - waarin het vizier al snel gericht zou kunnen worden op het treffen met Slavia Praag van donderdag in de Conference League - leek in de maak voor Feyenoord. Met de fraaie aansluitingstreffer van Magnus Mattsson liet NEC in de 32e minuut echter zien een ander scenario voor ogen te hebben.

Guus Til kopte Feyenoord uit een corner weer naast NEC.

Guus Til kopte Feyenoord uit een corner weer naast NEC.
Guus Til kopte Feyenoord uit een corner weer naast NEC.
Foto: ANP

NEC knokt zich terug, Til redt Feyenoord in slotfase

Nog voor rust kreeg NEC ook de gelijkmaker op het scorebord. Cas Odenthal schoot van dichtbij raak na een assist van Jonathan Okita. Ook na rust groeven de Nijmegenaren zich niet in en toen het een kwartier voor tijd 2-3 werd, uitgerekend door oud-Feyenoorder Calvin Verdonk, leek de verrassing compleet.

Zover kwam het uiteindelijk niet, dankzij een krankzinnige laatste tien minuten. Eerst kopte Guus Til raak na een goed aangesneden corner van Kökçü, waarna de middenvelder een minuut voor tijd de Kuip in extase bracht door er ook nog 4-3 van te maken.

Daarbij mocht Feyenoord scheidsrechter Joey Kooij wel dankbaar zijn. De scheidsrechter werd door de VAR naar het scherm geroepen vanwege een vermeende overtreding van Bryan Linssen, maar keurde de treffer goed. Diep in blessuretijd kreeg het aangeslagen NEC ook nog de 5-3 van Dessers om de oren.

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de Eredivisie