Goedendag en welkom in het liveblog van de Eredivisie. Mijn naam is Menno Waebeke en ik houd je hier op de hoogte van de vijf duels van vandaag. Veel plezier!

 • Uitslagen:
 • Willem II-PSV 2-1
 • Ajax-FC Groningen 3-0
 • Vitesse-Fortuna Sittard 1-1
 • FC Utrecht-PEC Zwolle 5-1
 • Feyenoord-NEC 5-3
PSV-Sparta Rotterdam · zondag 3 oktober om 19:57
AFGELOPEN! PSV wint, met heel veel moeite, van Sparta Rotterdam: 2-1. De Eindhovenaren profiteren zo optimaal van de nederlagen van Ajax en Feyenoord, eerder op de dag.
PSV-Sparta Rotterdam · zondag 3 oktober om 19:55
90+3' Het is ineens overleven voor PSV. Sparta heeft weer geloof in een resultaat en zet nog even aan.
PSV-Sparta Rotterdam · zondag 3 oktober om 19:53
90' Er komen nog vier minuten bij.
PSV-Sparta Rotterdam · zondag 3 oktober om 19:52
90' GOAL Sparta! 2-1

Daar is uit het niets de aansluitingstreffer van Sparta! Ramahlo verspeelt de bal, Mario Engels loopt op Drommel af, speelt de bal breed en Lennart Thy kan simpel scoren. Zo is het weer een wedstrijd.
PSV-Sparta Rotterdam · zondag 3 oktober om 19:51
88' Gakpo maakt er ook bijna 3-0 van, maar schiet de bal net naast. Het ligt ineens helemaal open bij Sparta, waardoor er ineens veel kansen (en dus ook doelpunten) komen voor PSV.
PSV-Sparta Rotterdam · zondag 3 oktober om 19:48
86' GOAL PSV! 2-0

Het is ook al snel klaar in Eindhoven! Thomas verdubbelt de marge voor PSV na een goede actie van Gakpo. Sparta geeft meer ruimte weg en daar profiteert de thuisploeg optimaal van.
PSV-Sparta Rotterdam · zondag 3 oktober om 19:47
84' Sparta hield het lang vol, maar zal nu toch ook echt de aanval moeten zoeken. PSV heeft dan eindelijk de voorsprong en moet de drie punten nu over de streep zien te trekken.
PSV-Sparta Rotterdam · zondag 3 oktober om 19:44
82' GOAL PSV! 1-0

Hij was al de gevaarlijkste man bij PSV en scoort nu dan ook: Sangaré doet het voor PSV! De middenvelder plaatst de bal met veel gevoel in de bovenhoek.
PSV-Sparta Rotterdam · zondag 3 oktober om 19:43
80' Nog tien minuten op de klok in Eindhoven...
PSV-Sparta Rotterdam · zondag 3 oktober om 19:41
78' Wat een kans voor PSV! Een kopbal van Zahavi lijkt tegen de touwen te belanden, maar Okoye voorkomt met een geweldige redding op de lijn de 1-0 voor de Eindhovenaren.
PSV-Sparta Rotterdam · zondag 3 oktober om 19:39
77' PSV is veel te slordig om Sparta echt minutenlang met de rug tegen de muur te zetten. De bezoekers houden het nog altijd op 0-0 en krijgen steeds meer geloof in een resultaat.
PSV-Sparta Rotterdam · zondag 3 oktober om 19:34
72' Paal! Sparta ontsnapt andermaal aan een achterstand. Zahavi draait zich vrij en zoekt de verre hoek met een hard schot, maar raakt de paal.
PSV-Sparta Rotterdam · zondag 3 oktober om 19:34
Voorlopig is deze Okoye de man van de wedstrijd. Houdt Sparta dit vol of pakt PSV alsnog de drie punten? We spelen nog zo'n twintig minuten...
PSV-Sparta Rotterdam · zondag 3 oktober om 19:32
69' Van de lijn gehaald! PSV scoort bijna, maar de kopbal van André Ramalho wordt door Sparta van de lijn gehaald.
PSV-Sparta Rotterdam · zondag 3 oktober om 19:28
66' Zahavi mag aanleggen van een meter of twintig, maar zijn vrije trap vliegt net over het Sparta-doel.
PSV-Sparta Rotterdam · zondag 3 oktober om 19:26
64' Sparta raakt de bal simpel kwijt in de opbouw en daar profiteert PSV bijna van, maar na een voorzet van Gakpo belandt de bal 'gewoon' in de handen van Sparta-doelman Okoye.
PSV-Sparta Rotterdam · zondag 3 oktober om 19:25
62' Dat is weer een kans voor Sparta en die is vergelijkbaar met de kans van Smeets. Nu kan Mijnans vuren vanaf de rechterkant (in het strafschopgebied), maar ook zijn inzet gaat over en naast.
PSV-Sparta Rotterdam · zondag 3 oktober om 19:23
61' Twee wissels bij PSV: Doan en Van Ginkel worden vervangen door Thomas en Carlos Vinícius.
PSV-Sparta Rotterdam · zondag 3 oktober om 19:22
Er staat nog een half uur op de klok in Eindhoven. PSV zal het echt op een andere manier moeten proberen als het de drie punten wil pakken hier.
PSV-Sparta Rotterdam · zondag 3 oktober om 19:21
59' Daar is Sparta zowaar een keer gevaarlijk. Smeets wordt gevonden aan de rechterkant en haalt hard uit, maar zijn schot gaat tot wat ruim naast.
PSV-Sparta Rotterdam · zondag 3 oktober om 19:19
57' PSV blijft het proberen met de combinaties via het centrum, maar dat lukt steeds niet. Sparta houdt daardoor (vrij eenvoudig) stand, al lukt het de bezoekers zelf totaal niet om gevaarlijk te worden.
PSV-Sparta Rotterdam · zondag 3 oktober om 19:15
52' Okoye! De Sparta-doelman blinkt weer uit door een fraaie uithaal van Doan te keren. Het is nog altijd 0-0 in Eindhoven...
PSV-Sparta Rotterdam · zondag 3 oktober om 19:14
51' Zahavi kan zo door voor de openingstreffer omdat Heylen over zijn eigen benen struikelt. De PSV-spits verprutst de kans echter door de bal wat te ver voor zich uit te spelen.
PSV-Sparta Rotterdam · zondag 3 oktober om 19:11
49' Het eerste moment van opwinding komt door Sangaré. Het schot van de middenvelder is uiteindelijk ongevaarlijk, maar het zegt wel wat dat hij tot dusver de gevaarlijkste PSV'er is.
PSV-Sparta Rotterdam · zondag 3 oktober om 19:08
46' Aftrap! We voetballen weer bij PSV-Sparta (0-0). Vallen er in het tweede bedrijf wel doelpunten?
PSV-Sparta Rotterdam · zondag 3 oktober om 19:07
De spelers komen weer het veld op in Eindhoven!
PSV-Sparta Rotterdam · zondag 3 oktober om 18:51
Rust! Een matige eerste helft heeft geen doelpunten opgeleverd. PSV en Sparta Rotterdam gaan naar de kleedkamers met dezelfde tussenstand als net na het eerste fluitsignaal: 0-0.
PSV-Sparta Rotterdam · zondag 3 oktober om 18:48
45' Het spel ligt even stil door een blessure van Jans, die een tik kreeg van Sangaré. De PSV-middenvelder kreeg daar wel geel voor.
PSV-Sparta Rotterdam · zondag 3 oktober om 18:42
40' Cody Gakpo kan schieten nadat Doan wordt gevloerd, maar weer is het schot een makkelijke prooi voor Okoye. De Sparta-doelman heeft voorlopig weinig moeite met de PSV-schoten.
PSV-Sparta Rotterdam · zondag 3 oktober om 18:39
38' Zo kabbelt het wat voort in deze eerste helft. PSV kan het vele balbezit simpelweg niet omzetten in kansen. Sparta vindt het voorlopig wel prima, waardoor we zeker nog niet kunnen spreken van een spektakelstuk.
PSV-Sparta Rotterdam · zondag 3 oktober om 18:34
32' Zahavi neemt een afvallende bal op de slof, maar het schot van een meter of twintig is een simpele prooi voor Okoye.
PSV-Sparta Rotterdam · zondag 3 oktober om 18:32
30' We hebben een half uur gespeeld. Sparta moet wel achteruit, maar geeft weinig weg. PSV heeft eigenlijk alleen twee kansen gehad via Sangaré. Aan de andere kant scoorde Van Crooij dus, maar die treffer werd (terecht) afgekeurd.
PSV-Sparta Rotterdam · zondag 3 oktober om 18:27
25' Sparta scoort, maar de treffer gaat niet door. Van Crooij raakt de bal eerst met de arm, voordat hij kan afdrukken.
PSV-Sparta Rotterdam · zondag 3 oktober om 18:23
22' PSV heeft het toch lastig met Sparta, dat het defensief heel goed voor elkaar heeft. De thuisploeg kan het krachtsverschil nog niet uitdrukken in enorme kansen of zelfs doelpunten. Van Ginkel kopte zojuist wel op doel, maar recht op Okoye af.
PSV-Sparta Rotterdam · zondag 3 oktober om 18:16
15' De druk van PSV neemt weer wat toe. Doan steekt Zahavi weg, maar de voorzet wordt geblokt. De daaropvolgende corner van PSV wordt ook onschadelijk gemaakt door Sparta.
PSV-Sparta Rotterdam · zondag 3 oktober om 18:13
11' Sangaré is twee keer heel dicht bij de openingstreffer. Eerst tikt Okoye een geplaatste inzet uit de bovenhoek en daarna tikt hij een kopbal van de PSV-middenvelder net over.
PSV-Sparta Rotterdam · zondag 3 oktober om 18:12
We hebben tien minuten gespeeld in Eindhoven. PSV is wel de bovenliggende partij, maar komt niet tot echte kansen. Sparta heeft het voorlopig goed op orde, maar is zelf ook nog niet gevaarlijk geweest.
PSV-Sparta Rotterdam · zondag 3 oktober om 18:07
5' Het spel bevindt zich vooral op de helft van Sparta. PSV zet de bezoekers snel vast. Tot grote kansen heeft het nog niet geleid.
PSV-Sparta Rotterdam · zondag 3 oktober om 18:04
2' PSV trekt direct ten aanval en krijgt na een geschokt blokt van Van Ginkel een corner. Die levert niets op, maar het laat zien dat de thuisploeg snel zaken wel doen.
PSV-Sparta Rotterdam · zondag 3 oktober om 18:01
1' Aftrap! De bal rolt in Eindhoven. Kan PSV optimaal profiteren van de nederlagen van Ajax en Feyenoord of gaat het ook voor de Brabanders mis vandaag?
PSV-Sparta Rotterdam · zondag 3 oktober om 17:58
De spelers komen het veld op in Eindhoven. We gaan bijna beginnen aan PSV-Sparta Rotterdam!
Vitesse-Feyenoord · zondag 3 oktober om 17:40
Hoewel de wedstrijd tegen Vitesse maar liefst 105 minuten duurde, had Feyenoord-middenvelder Guus Til het gevoel dat hij slechts één helft had gespeeld. "De tweede helft heeft bijna alleen maar stilgelegen. Ik heb het gevoel alsof we maar één helft hebben gespeeld", mopperde Til na de nederlaag in Arnhem (2-1) bij ESPN. "Dat was heel frustrerend. We deden het zelf ook niet handig door opstootjes in te leiden. Ik dacht: daar gaan we weer, we staan achter hoor."
PSV-Sparta Rotterdam · zondag 3 oktober om 17:29
Een prachtige plaat vanuit Eindhoven. Over een half uur gaat hier de bal rollen. PSV kan op een punt van koploper Ajax komen, maar dan moet het wel winnen van Sparta.
Eredivisie · zondag 3 oktober om 17:26
Dit is nu de stand in de top van de Eredivisie:

 1. Ajax 8-19 (30-2)
 2. FC Utrecht 8-17 (18-5)
 3. Willem II 8-16 (12-10)
 4. Feyenoord 7-15 (20-9)
 5. PSV 7-15 (17-10)