De aanklager betaald voetbal heeft vrijdag een vooronderzoek naar de ongeregeldheden bij Go Ahead Eagles-PEC Zwolle ingesteld. De IJsselderby moest zondag tot twee keer toe worden stilgelegd.

Eerst werden vanuit het uitvak stoeltjes op het veld gegooid en daarna werd vuurwerk afgestoken en door supporters van beide clubs naar elkaar gegooid in De Adelaarshorst.

Op basis van de verklaringen van alle betrokken partijen heeft de aanklager in beide gevallen besloten een vooronderzoek in te stellen. Daar kan dan een straf uit komen voor de betreffende clubs.

Dinsdag werd al een vooronderzoek ingesteld naar gebeurtenissen bij FC Utrecht-RKC Waalwijk van een dag eerder. In Stadion Galgenwaard besloot scheidsrechter Richard Martens het duel tijdens de eerste helft voor bijna een half uur stil te leggen, omdat supporters herhaaldelijk voorwerpen op het veld gooiden.

In eerste instantie ging het om plastic bekers bier. Martens stuurde de spelers naar de kleedkamer nadat er ook aanstekers op het veld waren gegooid. "Je moet een keer een streep trekken", zei hij naderhand. "Als we hier niets aan doen, waar eindigt het dan?"

Een dag later moest zijn collega Kevin Blom de wedstrijd Go Ahead-PEC twee keer voor korte tijd onderbreken vanwege de onrust op de tribunes. De spelers bleven in Deventer wel op het veld staan. De wedstrijd eindigde in 1-0.

Bekijk de uitslagen, de stand en het programma in de Eredivisie