FC Groningen heeft de vijf toeschouwers die woensdag het veld betraden tijdens de verloren competitiewedstrijd tegen Vitesse (0-1) een stadionverbod van vijf jaar gegeven. Ze moeten ook een boete van 450 euro betalen. Als Groningen een boete krijgt van de KNVB, gaat de club die verhalen op de daders.

FC Groningen heeft via videobeelden achterhaald welke toeschouwer vlak voor het begin van de tweede helft een plastic beker bier tegen het hoofd van Vitesse-doelman Markus Schubert gooide. De Eredivisionist zegt te werken aan het identificeren van deze man. Hij kan naast een boete van 450 euro ook een stadionverbod van zes jaar tegemoetzien.

"We zijn met elkaar heel lang bezig geweest om de supporters weer naar het stadion te krijgen. Bij onze thuiswedstrijden was de sfeer tot dusver uitstekend, maar helaas is het woensdagavond omgeslagen door een aantal incidenten", zegt algemeen directeur Wouter Gudde van FC Groningen.

"Dat valt niet goed te praten. We balen hier enorm van. Het was voor ons een waardeloze avond, omdat een deel van de mensen onacceptabel gedrag heeft vertoond. Wij willen hiervoor onze oprechte excuses aanbieden aan tegenstander Vitesse én aan al onze supporters die overlast hebben ervaren."

Groningen kreeg al voor rust twee rode kaarten en kwam ook op achterstand. De tweede helft begon een half uur later dan de bedoeling was, omdat doelman Schubert vlak voor de hervatting werd geraakt door een beker bier uit het publiek. Daarna renden ook meerdere fans met ontbloot bovenlijf over het veld. Het zou gaan om een ontgroeningsactie van een studentenvereniging.

De KNVB liet donderdag weten te zijn geschrokken dat een aantal wedstrijden de afgelopen periode werd ontsierd door incidenten vanaf de tribunes. De voetbalbond noemt het gedrag van de betrokken fans volstrekt onacceptabel. Naast FC Groningen-Vitesse waren er ook ongeregeldheden bij onder meer FC Utrecht-RKC Waalwijk en Go Ahead Eagles-PEC Zwolle.

Bekijk de uitslagen, de stand en het programma in de Eredivisie