Het winnende doelpunt van FC Utrecht zaterdag in de blessuretijd van de Eredivisie-wedstrijd tegen RKC Waalwijk is onterecht afgekeurd door de VAR. De 3-2 van Mike van der Hoorn telde niet omdat Adrián Dalmau in de aanloop hands maakte, maar door een nieuwe handsregel had de goal wél moeten tellen, zei scheidsrechterscoördinator Reinold Wiedemeijer zondag tegen ESPN.

Sinds dit seizoen heeft de internationale spelregelcommissie IFAB de handsregel versoepeld. Waar voorheen alle doelpunten werden afgekeurd als er hands werd gemaakt door een speler van de aanvallende partij, geldt vanaf nu dat een goal alleen niet telt als de doelpuntenmaker zich schuldig maakt aan hands.

Bij FC Utrecht-RKC kreeg Dalmau de bal in de zevende minuut van de blessuretijd onbewust op zijn arm toen hij naar een voorzet van Moussa Sylla gleed. Van der Hoorn had de bal vervolgens voor het inschieten voor de winnende 3-2.

Scheidsrechter Richard Martens kende de treffer aanvankelijk toe, maar de arbiter werd vervolgens door videoscheidsrechter Robin Gansner naar de kant geroepen om de beelden te bekijken. Op aanraden van Gansner keurde Martens het doelpunt af, waardoor Utrecht zich moest tevredenstellen met een 2-2-gelijkspel.

Scheidsrechter Richard Martens werd onterecht naar de kant geroepen door VAR Robin Gansner.

Scheidsrechter Richard Martens werd onterecht naar de kant geroepen door VAR Robin Gansner.
Scheidsrechter Richard Martens werd onterecht naar de kant geroepen door VAR Robin Gansner.
Foto: Pro Shots

'Geen ingreep willen zien'

Wiedemeijer vertelde dat de VAR niet had mogen ingrijpen. "Wij vinden dit geen strafbaar hands. De bal ligt achter de speler, hij draait door en hij tikt de bal met zijn arm aan en vervolgens wordt er gescoord."

"Ik heb niet met deze VAR gesproken, maar ik begrijp hem niet. Ik zie dat het volstrekt niet bewust is. De VAR zag er toch iets strafbaars in. Dit zal ongetwijfeld besproken gaan worden. Dit moet natuurlijk beter."

Scheidsrechter Martens stond na afloop van de wedstrijd nog altijd achter zijn beslissing. "Je ziet hem echt een draaiende beweging maken. Met zijn onderarm speelt hij de bal door en brengt hij zijn ploeggenoot in scoringspositie. Dan is het een bewuste handsbal."

Het onterecht afgekeurde doelpunt was niet het enige discutabele moment tijdens FC Utrecht-RKC. Martens legde de wedstrijd voor ruim een half uur stil nadat supporters van FC Utrecht met bier en aanstekers naar spelers van RKC hadden gegooid.

Programma Eredivisie-speelronde 6

  • Dinsdag 18.45 uur: Fortuna-Ajax
  • Dinsdag 21.00 uur: RKC-Willem II
  • Woensdag 18.45 uur: Go Ahead-PSV
  • Woensdag 18.45 uur: NEC-FC Utrecht
  • Woensdag 20.00 uur: FC Groningen-Vitesse
  • Woensdag 21.00 uur: Feyenoord-Heerenveen
  • Woensdag 21.00 uur: PEC Zwolle-Sparta
  • Donderdag 18.45 uur: Cambuur-Heracles
  • Donderdag 21.00 uur: FC Twente-AZ