Goedenavond en welkom in dit liveblog. Mijn naam is Mitch Marinus en ik houd je op de hoogte van de WK-kwalificatiewedstrijd van de Oranjevrouwen tegen Tsjechië.

  • Kwalificatiereeks voor WK 2023
  • Uitslag:
  • Nederland-Tsjechië 1-1
  • Debuut bondscoach Parsons
vrijdag 17 september om 21:04
Oranje vervolgt de kwalificatiereeks voor het WK van 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland komende dinsdag met een uitwedstrijd tegen IJsland. Alleen de groepswinnaar plaatst zich direct voor het toernooi. De nummer twee speelt play-offs.
vrijdag 17 september om 21:02
De stand in de WK-kwalificatie:

  1. Belarus 1-3 (+3)
  2. Nederland 1-1 (-)
  3. Tsjechië 1-1 (-)
  4. IJsland 0-0 (-)
  5. Cyprus 1-0 (-3)
vrijdag 17 september om 21:00
Parsons na debuut: 'Teleurstellend resultaat'
Mark Parsons debuteerde tegen Tsjechië met een 1-1-gelijkspel als bondscoach van Nederland. "Het resultaat is inderdaad heel teleurstellend" zegt hij voor de camera van de NOS. Desondanks heeft hij ook een aantal positieve woorden over voor zijn ploeg. "We bleven erg kalm en de energie was goed. Zeker in de tweede helft was het beter en toen zag je ook dat we meer kansen creëerden."
vrijdag 17 september om 20:55
Miedema: 'Waren allemaal niet top'
Vivianne Miedema, die zorgde voor het enige Nederlandse doelpunt, kan zich goed vinden in de woorden van Sari van Veenendaal. "We zijn inderdaad net weer bij elkaar, maar dat mag geen excuus zijn", zegt de spits voor de camera van de NOS. "We hebben de kwaliteiten om van Tsjechië te winnen. Maar vandaag waren we allemaal niet top en dan lukt het niet om zo'n wedstrijd te winnen."
vrijdag 17 september om 20:43
Van Veenendaal: 'Gewoon niet goed genoeg'
Aanvoerster Sari van Veenendaal is niet te spreken over het gelijkspel tegen Tsjechië. "1-1 tegen Tsjechië is gewoon niet goed genoeg", zegt de keepster die niet naar excuses wil zoeken. Oranje speelde voor het eerst onder de nieuwe bondscoach Mark Parsons. "Daar ligt het niet aan. We doen het zelf gewoon niet goed en het moet heel snel beter", aldus Van Veenendaal bij de NOS.
vrijdag 17 september om 20:35
Afgelopen! Een moeizame start voor Mark Parsons bij de Oranjevrouwen. Hij speelt met zijn ploeg gelijk in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechië: 1-1.
vrijdag 17 september om 20:30
90' Er komen nog vier minuten aan extra tijd bij. Kan Oranje puntenverlies voorkomen?
vrijdag 17 september om 20:29
Het moment waarop Vivianne Miedema de bal klaarlegt, om vervolgens de 1-1 binnen te schieten.
vrijdag 17 september om 20:26
86' Paal! Invalster Pelova ziet haar kans schoon en probeert het vanaf de rand van het strafschopgebied. Keespter Votíková is kansloos, maar wordt gered door de paal.
vrijdag 17 september om 20:22
82' GOAL Nederland! 1-1

Eindelijk kunnen de Oranje-fans juichen! Wie anders dan Vivianne Miedema schiet Nederland op gelijke hoogte met Tsjechië. Overigens mag ook Anouk Nouwen, die de bal veroverde en aangaf, een bedankje krijgen van de spits.
vrijdag 17 september om 20:21
79' Weer niet! Miedema legt de bal met hakje klaar voor Roord, maar haar inzet gaat net naast.
vrijdag 17 september om 20:19
75' Beerensteyn komt net te kort om haar acrobatische volley naar een hoek te kunnen sturen. Haar poging is daardoor simpel op te rapen door Votíková.
vrijdag 17 september om 20:14
Ondertussen kan Sarina Wiegman in Engeland wel lachen. Ze wint bij haar debuut als bondscoach van Engeland met 8-0 van Noord-Macedonië.
vrijdag 17 september om 20:13
74' Spitse meldt zich meteen voor de standaardsituaties, maar het levert nog niet het gewenste resultaat op.
vrijdag 17 september om 20:10
69' De tweede wissel bij Oranje! Recordinternational Sherida Spitse komt binnen de lijnen voor Jackie Groenen.
vrijdag 17 september om 20:09
Het is nog niet bepaald de avond van Vivianne Miedema. Overigens is de spits absoluut niet de enige die niet in de wedstrijd zit.
vrijdag 17 september om 20:05
64' De eerste wissel van Mark Parsons: Shanice van de Sanden gaat eruit en wordt vervangen door Lineth Beerensteyn.
vrijdag 17 september om 19:59
58' Lat! Lieke Martens is het eindstation van een vlotlopende aanval die eindigt met een hard schot tegen het aluminium.
vrijdag 17 september om 19:57
54' Na de 0-1 graven de bezoekers zich nog verder in. Oranje heeft nog altijd vrij veel moeite om kansen te creëren en dus wordt er ook naar de zijlijn gekeken: wie kan Parsons inbrengen?
vrijdag 17 september om 19:53
De blijdschap bij de speelsters van Tsjechië na het maken van het openingsdoelpunt.
vrijdag 17 september om 19:47
47' GOAL Tsjechië! 0-1

De problemen beginnen zich op te stapelen voor Oranje! Vlak na rust schiet Andrea Stasková de bal achter Sari van Veenendaal.
vrijdag 17 september om 19:45
Aftrap tweede helft! De bal rolt weer in Groningen. Kunnen de Oranjevrouwen een valse start onder bondscoach Mark Parsons voorkomen?
vrijdag 17 september om 19:30
Rust! Na 45 minuten staat de ploeg van debuterend bondscoach Mark Parsons nog op 0-0 tegen Tsjechië.
vrijdag 17 september om 19:29
41' De Tsjechische keepster Votíková is een behoorlijke sta-in-de-weg voor de Oranjevrouwen. Nu redt ze na een verwoestende uithaal van Van der Gragt.
vrijdag 17 september om 19:27
38' De stemming op de tribune is ondanks de 0-0-tussenstand uitstekend. Er gaat al enkele minuten een wave rond in het stadion van FC Groningen.
vrijdag 17 september om 19:24
De speelsters op de Oranje-bank zien dat Nederland langzaam maar zeker beter in het spel komt. Het is desondanks nog altijd wachten op het openingsdoelpunt.
vrijdag 17 september om 19:21
36' De kansen worden groter en groter. Nu lijkt Jackie Groenen de bal voor het inschieten te hebben, maar haar poging gaat er via een Tsjechische verdedigster niet in.
vrijdag 17 september om 19:19
33' Miedema! De grootste kans van de thuisploeg tot nu toe wordt gecreëerd door Shanice van de Sanden. Haar voorzet belandt op het hoofd van Miedema, maar de topscorer aller tijden kopt naast.
vrijdag 17 september om 19:16
26' Stefanie van der Gragt haalt van grote afstand uit, maar haar schot wordt gekeerd door Votíková. Ook de daaropvolgende hoekschop levert niets op.
vrijdag 17 september om 19:11
De nieuwe bondscoach Mark Parsons ziet dat zijn ploeg het verrassend lastig heeft in de openingsfase tegen Tsjechië.
vrijdag 17 september om 19:08
22' Er is vooralsnog absoluut geen sprake van een aanvalsstorm van Oranje tegen de nummer 27 van de wereldranglijst.
vrijdag 17 september om 19:03
17' Miedema gaat niet voor eigen succes, maar legt breed op Van de Sanden. De snelle vleugelaanvalster krijgt echter geen kracht achter de bal, waarna de Tsjechische keepster Votíková de bal eenvoudig op kan rapen.
vrijdag 17 september om 18:57
10' Goal Tsjechië afgekeurd! Een serieuze waarschuwing van de bezoekers uit Tsjechië: Stasková lijkt het openingsdoelpunt te maken, maar scheidsrechter Martincic keurt de treffer af. De arbiter uit Kroatië fluit voor een heel licht duwtje van de Tsjechische aanvalster.
vrijdag 17 september om 18:54
De internationals genieten zichtbaar van de aanwezigheid van de Oranje-fans in Groningen.
vrijdag 17 september om 18:52
5' Het spelbeeld is in de openingsfase direct duidelijk: 21 vrouwen staan op de helft van Tsjechië. Alleen Sari van Veenendaal blijft achter op de helft van Oranje.
vrijdag 17 september om 18:47
1' Miedema, die voor de wedstrijd nog in het zonnetje werd gezet vanwege de mijlpaal van honderd interlands die ze in Tokio bereikte, zorgt voor de eerste dreiging. Haar voorzet belandt in de handen van de Tsjechische keepster Barbora Votíková.
vrijdag 17 september om 18:45
Aftrap! Vivianne Miedema heeft de wedstrijd in gang gezet. De weg naar het WK in 2023 is nu echt begonnen!
vrijdag 17 september om 18:38
De elftallen van Nederland en Tsjechië verschijnen vanuit de catacomben op het veld. Nog enkele minuten tot de aftrap!
vrijdag 17 september om 18:36
Parsons verklaart reserverol Spitse
Recordinternational Sherida Spitse is de meest opvallende naam die ontbreekt in de eerste basisopstelling van Mark Parsons. "Gezien haar speeltijd en trainingsopbouw na haar blessure, is dit verstandig", verklaart hij zijn keuze voor de camera van de NOS. De Brit sluit niet uit dat de middenvelder van Ajax later wel nog in actie komt. "Ze is op en buiten het veld erg belangrijk. Dus je ziet haar vanavond nog wel."
vrijdag 17 september om 18:30
Oranje en Tsjechië speelden in het verleden pas drie keer tegen elkaar. De laatste ontmoeting dateert van twintig jaar geleden en dat was direct de enige keer dat Nederland verloor. Op 14 juni 2001 leden de Oranjevrouwen een 2-0-nederlaag onder toeziend oog van bondscoach Andries Jonker.
vrijdag 17 september om 18:19
Het stadion van FC Groningen is voor de Oranjevrouwen geen onbekend terrein. Twee keer eerder werd een interland in dit stadion gespeeld. Op 24 oktober 2017 werd het WK-kwalificatieduel tegen Noorwegen met 1-0 gewonnen en drie jaar later werd Estland in de EK-kwalificatie met 7-0 over de knie gelegd.
vrijdag 17 september om 18:15
Opstelling! Bij Tsjechië staat recordinternational Lucie Martínková in de punt van de aanval. De 34-jarige aanvaller speelt in eigen land voor Sparta Praag en heeft inmiddels 109 interlands achter haar naam staan. Daarin maakte ze 23 doelpunten.

Opstelling Tsjechië: Votíková; Dlasková, Bertholdová, Necidová, Bartonová; Krejciríková, Cahynová, Dubcová; Stasková, Martínková, Szewieczková
vrijdag 17 september om 18:10
Opstelling! Bij Oranje ontbreekt Sherida Spitse in de eerste basisopstelling van Mark Parsons. Het middenveld bestaat daardoor net als in de olympische kwartfinale tegen de Verenigde Staten, die na strafschoppen verloren werd, uit Jill Roord, Daniëlle van de Donk en Jackie Groenen.

Opstelling Nederland: Van Veenendaal; Folkertsma, Van der Gragt, Nouwen, Janssen; Roord, Van de Donk, Groenen; Van de Sanden, Miedema, Martens.