Jong Oranje is de EK-kwalificatiereeks dinsdag begonnen met een ruime overwinning op Moldavië. De ploeg van bondscoach Erwin van de Looi, die liefst negen spelers liet debuteren, won in Deventer met 3-0.

Fabian de Keijzer, Melayro Bogarde, Neraysho Kasanwirjo, Jeremie Frimpong en Quinten Timber debuteerden bij de Nederlandse beloften en begonnen allemaal in de basis.

Na rust maakten ook Ian Maatsen, Daniël van Kaam, Ki-Jana Hoever en Fodé Fofana hun debuut. Van de Looi moest aan een bijna compleet nieuw team bouwen, omdat de meeste spelers die hij deze zomer bij het EK gebruikte inmiddels te oud zijn.

Joshua Zirkzee opende na een half uur met zijn eerste doelpunt voor Jong Oranje de score. Jurgen Ekkelenkamp maakte in de blessuretijd van de eerste helft 2-0 en tien minuten na rust bepaalde Brian Brobbey de eindstand.

Voor Jong Oranje was de wedstrijd tegen Moldavië het eerste duel sinds het EK van deze zomer. Nederland werd bij dat toernooi in de halve finales uitgeschakeld door Duitsland.

Bondscoach Erwin van de Looi liet dinsdag liefst negen spelers debuteren.

Bondscoach Erwin van de Looi liet dinsdag liefst negen spelers debuteren.
Bondscoach Erwin van de Looi liet dinsdag liefst negen spelers debuteren.
Foto: ANP

Jong Oranje had score veel hoger moeten laten uitvallen

Jong Oranje was veel beter dan Jong Moldavië en kreeg genoeg mogelijkheden om de score nog veel hoger te laten uitvallen. Vooral Brobbey miste een levensgrote kans. De aanvaller van RB Leipzig pikte de bal op na een slechte terugspeelbal, omspeelde de Moldavische keeper en schoot naast een leeg doel.

In de 31e minuut, een minuut voor de kans van Brobbey, had Zirkzee Nederland op 1-0 gezet. Een voorzet van Timber kwam met wat geluk bij Zirkzee, die van dichtbij binnenschoot.

In de blessuretijd van de eerste helft maakte Ekkelenkamp 2-0. De middenvelder van Hertha BSC schoot uit een lastige hoek raak na een voorzet van aanvoerder Mitchel Bakker. Brobbey bepaalde de eindstand door tien minuten na rust simpel binnen te tikken.

Jong Oranje neemt het dit jaar in de kwalificatiereeks voor het EK van 2023 in Georgië en Roemenië ook nog op tegen Jong Zwitserland (8 oktober), Jong Wales (12 oktober), Jong Bulgarije (12 november) en Jong Gibraltar (15 november).