Bondscoach Vahid Halilhodzic van Marokko heeft woensdagavond forse kritiek op Hakim Ziyech geuit. De middenvelder van Chelsea zit niet in de selectie voor de komende WK-kwalificatiewedstrijden van de 'Leeuwen van de Atlas' en dat komt volgens de Bosniër vanwege zijn houding tijdens de vorige interlandperiode.

"Zijn gedrag in de laatste twee wedstrijden, vooral de laatste, was niet zoals dat hoort bij een speler van de nationale ploeg die als leider in het team een rolmodel moet zijn", zei Halilhodzic op een persconferentie over 35-voudig international Ziyech.

"Hij kwam laat aan en weigerde daarna zelfs te werken. Het had geen zin om er achteraf over te praten, als coach had ik het antwoord al gezien. Voor mij staat het nationale team boven alles, niemand kan de ploeg gegijzeld houden."

Volgens Halilhodzic deed Ziyech begin juni net alsof hij geblesseerd was, omdat hij niet zou willen aantreden in een oefenwedstrijd tegen Ghana. Hij deed die maand overigens wel 75 minuten mee tegen Burkina Faso. "De medische staf heeft verschillende onderzoeken gedaan en zei dat hij kon spelen. Vervolgens weigerde hij in de tweede helft op te warmen, omdat hij teleurgesteld was dat hij invaller was."

"Voor het eerst in mijn carrière als coach heb ik gedrag gezien dat me teleurstelt", vervolgde Halilhodzic. "Een speler die weigert een wedstrijd te spelen - weliswaar een vriendschappelijke wedstrijd - onder het voorwendsel dat hij geblesseerd is. Voor mij is dergelijk gedrag onaanvaardbaar. Je kunt niet valsspelen bij het nationale team. Je bent er voor 100 procent bij of niet."

Ziyech beet een dag later stevig van zich af. "De volgende keer dat je praat, spreek dan de waarheid", schrijft hij op Instagram, met achter de tekst een emoji van een clown. De naam van de bondscoach noemt hij overigens niet.

Marokko begint de kwalificatiereeks voor het WK 2022 donderdagavond zonder Ziyech met een thuiswedstrijd tegen Soedan. De ploeg van Halilhodzic speelt maandag ook nog tegen Guinee. Guinee-Bissau is het vierde land in groep I.