Steven Bergwijn en Denzel Dumfries zijn vrijdag opgenomen in de definitieve selectie van het Nederlands elftal voor de WK-kwalificatieduels van begin volgende maand. Ook onder anderen Devyne Rensch, Tyrell Malacia en Guus Til zitten in de 25-koppige selectie van bondscoach Louis van Gaal.

De 23-jarige Bergwijn en de twee jaar oudere Dumfries behoorden niet tot de voorselectie die Van Gaal twee weken geleden bekendmaakte. Bergwijn zat, in tegenstelling tot rechtsback Dumfries, ook niet in de selectie van de vorige bondscoach Frank de Boer voor het EK.

De aanvaller van Tottenham Hotspur kreeg in de eerste twee Premier League-wedstrijden van het seizoen een basisplek. Vanwege de korte voorbereidingstijd wil Van Gaal graag spelers in zijn selectie die wedstrijdritme hebben opgedaan. Dumfries heeft inmiddels ook minuten gemaakt bij zijn nieuwe club Internazionale.

Ten opzichte van de voorselectie zijn Donny van de Beek en Remko Pasveer afgevallen. Middenvelder Van de Beek komt nog altijd niet aan spelen toe bij Manchester United en Pasveer, reservekeeper bij Ajax, verliest bij Oranje de concurrentiestrijd van Justin Bijlow, Joël Drommel en Tim Krul.

Jasper Cillessen is normaal gesproken de eerste doelman bij het Nederlands elftal, maar is nu niet geselecteerd. De keeper van Valencia kwakkelt met blessures en kwam dit seizoen nog niet in actie. Van Gaal wilde op zijn persconferentie nog niet zeggen wie zijn eerste keeper wordt.

Malacia en Rensch debuteren in definitieve selectie

Met Feyenoord-linksback Malacia en Ajax-rechtsback Rensch zijn er twee spelers die hun debuut maken in de definitieve selectie van Oranje. Vooral de keuze voor Rensch is opvallend, omdat hij dit seizoen geen basisplek heeft bij Ajax. Hij kwam in de eerste drie duels van de Amsterdammers wel in actie.

De 23-jarige Til kan door zijn plek in de selectie voor het eerst sinds 2018 in actie komen voor het Nederlands elftal. De middenvelder, die deze zomer naar Feyenoord vertrok en daar een goede indruk maakt, speelde op 26 maart 2018 in de oefenwedstrijd tegen Portugal (0-3-zege) zijn eerste en tot dusver enige interland.

Het Nederlands elftal vervolgt de WK-kwalificatie op 1 september in Oslo tegen Noorwegen. Op zaterdag 4 september komt Montenegro op bezoek in het Philips Stadion en drie dagen later wacht een confrontatie met Turkije in de Johan Cruijff ArenA. Alle duels beginnen om 20.45 uur.

Het zijn de eerste wedstrijden onder Van Gaal, die aan zijn derde termijn als bondscoach van Oranje is begonnen. Het Nederlands elftal heeft ondanks de korte voorbereiding direct goede resultaten nodig met het oog op kwalificatie voor het WK 2022 in Qatar.

Oranje staat nu tweede in de groep en alleen de groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks. De nummers twee van alle tien de WK-kwalificatiepoules, plus de twee beste groepswinnaars uit de Nations League die niet bij de eerste twee eindigden in de kwalificatiereeks, strijden in de play-offs om de drie resterende tickets.

Zo beoordeelt Van Gaal de spelers bij het Nederlands elftal
63
Zo beoordeelt Van Gaal de spelers bij het Nederlands elftal

Stand WK-kwalificatiegroep Oranje

  • 1. Turkije 3-7 (10-5)
  • 2. Nederland 3-6 (11-4)
  • 3. Montenegro 3-6 (6-3)
  • 4. Noorwegen 3-6 (4-3)
  • 5. Letland 3-1 (4-7)
  • 6. Gibraltar 3-0 (1-13)