De Deense aanvoerder Simon Kjaer en acht artsen hebben de UEFA President's Award ontvangen voor hun rol in de reanimatie van Christian Eriksen op het afgelopen EK. Dat heeft de UEFA dinsdag bekendgemaakt.

Eriksen kreeg op 12 juni tijdens de EK-wedstrijd van Denemarken tegen Finland een hartstilstand en moest op het veld worden gereanimeerd door het toegesnelde medische personeel. Aanvoerder Kjaer verrichte daarbij de eerste handelingen door Eriksen op zijn zij te leggen. Hij voorkwam daarmee dat de middenvelder zijn tong zou inslikken.

Na een minutenlange reanimatie keerde de hartslag terug bij Eriksen. Hij werd vervolgens naar het nabijgelegen ziekenhuis in Kopenhagen gebracht, waar een implanteerbare cardioverter defibrillator (ICD) werd aangebracht. Na ruim een week mocht hij het hospitaal verlaten. Hij traint momenteel weer bij zijn club Internazionale.

"Dankzij het snelle handelen van de medische staf en de deskundige behandeling werd Eriksen met succes op het veld gereanimeerd", verklaart de UEFA de uitverkiezing. "Gelukkig is hij nu op weg naar herstel. Simon Kjaer deelt mee in deze eer omdat hij Eriksen direct hielp en uitzonderlijke leiderschapskwaliteiten heeft getoond."

"Ik wil Morten Skjoldager, Morten Boesen en het medische team dat me op 12 juni heeft geholpen, heel erg bedanken", aldus Eriksen. "Jullie hebben het geweldig gedaan en mijn leven gered. Ook wil ik mijn vriend en aanvoerder Simon, mijn teamgenoten en de fans bedanken voor hun steun. Dat heeft me veel kracht gegeven."

De UEFA President's Award wordt jaarlijks uitgereikt aan (oud-)voetballers die een waardevolle bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van het voetbal. Frank Rijkaard (2005) en Johan Cruijff (2013) zijn tot dusver de enige Nederlandse winnaars van de prijs.