Vitesse is donderdag in de derde voorronde van de Conference League matig begonnen aan het tweeluik met Dundalk. De Arnhemmers speelden in stadion GelreDome nipt met 2-2 gelijk tegen de huidige nummer zeven van Ierland.

Vitesse kwam via Matús Bero in de eerste helft op voorsprong. De Ieren scoorden na rust echter twee keer in tien minuten en pakten zo verrassend de leiding. Een treffer van Loïs Openda zorgde er vlak voor tijd voor dat Vitesse niet met een nederlaag van het veld stapte.

De 21-jarige Openda eiste niet alleen met zijn goal een hoofdrol op in de slotfase. De aanvaller werd twee minuten na zijn doelpunt met rood van het veld gestuurd wegens natrappen.

Bij Vitesse, dat met name in de eerste helft een legio aan kansen kreeg om de voorsprong uit te bouwen, begon Oussame Tannane op de bank. De aanvallende middenvelder was niet volledig fit en kwam pas halverwege de tweede helft het veld in.

Voor Vitesse was de ontmoeting met Dundalk de eerste officiële wedstrijd van het seizoen. De return is volgende week donderdag in Dublin. Mocht Vitesse Dundalk verslaan, dan volgt waarschijnlijk een tweeluik met Anderlecht, dat ruim won van KF Laçi uit Albanië (0-3).

Ook Feyenoord komt donderdag in actie in de derde voorronde van de Conference League. De Rotterdammers zijn om 20.30 uur begonnen aan de uitwedstrijd tegen het Zwitserse FC Luzern.

Vitesse kwam via Matús Bero in de eerste helft nog wel op voorsprong tegen Dundalk.

Vitesse kwam via Matús Bero in de eerste helft nog wel op voorsprong tegen Dundalk.
Vitesse kwam via Matús Bero in de eerste helft nog wel op voorsprong tegen Dundalk.
Foto: Pro Shots

Vitesse verzuimt voorsprong uit te bouwen in eerste helft

Vitesse had voor rust al ruim afstand kunnen nemen van Dundalk, maar liet dat na. De thuisploeg werd in de dertiende minuut voor het eerst gevaarlijk toen een afstandspoging van Riechedly Bazoer net over de lat scheerde. Twee minuten later was het opnieuw bijna raak voor Vitesse toen een corner van Maximilian Wittek zowat in één keer in het doel vloog.

Halverwege de eerste helft wist Vitesse alsnog de score te openen. Uit een razendsnelle counter na een afgeslagen hoekschop belandde de bal via Million Manhoef voor de voeten van Bero, die koelbloedig afrondde.

Patrick McEleney maakte twee minuten na de treffer van Bero al bijna gelijk. Zijn afstandsschot knalde echter hard tegen de lat. Openda had Vitesse vlak voor rust op een ruimere voorsprong kunnen zetten, maar zijn poging ging van dichtbij voorlangs.

Na rust was het spelbeeld in eerste instantie niet veel anders. Vitesse had verreweg het meeste balbezit, maar slaagde er niet in om de score verder uit te bouwen. Riechedly Bazoer was daar vier minuten na rust nog bijna wel in geslaagd, maar hij raakte de paal.

Loïs Openda maakt in de slotfase gelijk, maar moet ook met rood het veld verlaten.

Loïs Openda maakt in de slotfase gelijk, maar moet ook met rood het veld verlaten.
Loïs Openda maakt in de slotfase gelijk, maar moet ook met rood het veld verlaten.
Foto: Pro Shots

Openda zorgt met late gelijkmaker voor gelijkspel

In de 65e minuut ging het voor het eerst mis voor Vitesse. Tomás Hájek liet zich bij een hoge voorzet zomaar aftroeven door de veel hoger springende McEleney, die de bal achter Vitesse-doelman Markus Schubert kopte.

Met invaller Tannane inmiddels in het veld werd het tien minuten later nog pijnlijker voor Vitesse. McEleney werd diepgestuurd, kapte Danilho Doekhi rustig uit en wipte behendig de 1-2 binnen.

Openda zorgde in de 88e minuut op fraaie wijze voor de 2-2. De Belg profiteerde van miscommunicatie in de Ierse defensie en zette met een halve omhaal zijn voet tegen de bal, waarmee hij van dichtbij gelijk maakte.

Bij zijn eerste balcontact na zijn goal werd Openda hard onderuit gehaald. De aanvaller liet zich vervolgens gaan en trapte tegen het scheenbeen van zijn Ierse belager. De Griekse scheidsrechter Anastasios Papapetrou kon niets anders doen dan rood geven, waardoor Vitesse het duel met tien man eindigde.