De Oranjevrouwen hebben vrijdag een plek moeten inleveren op de wereldranglijst. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman zakte van de derde naar de vierde positie op de mondiale ranglijst.

Twee maanden geleden was de regerend Europees kampioen juist gestegen naar de derde plaats, een evenaring van de hoogste positie ooit. De derde plek wordt nu weer ingenomen door Frankrijk.

Oranje verloor tijdens de laatste interlandperiode met 1-0 van Italië en versloeg Noorwegen daarna met 7-0 in Enschede. Frankrijk boekte een overwinning op Duitsland, de nummer twee van de wereldranglijst. De Amerikaanse voetbalsters zijn al jaren de nummer één.

De volgende wereldranglijst komt op 20 augustus uit, na de Olympische Spelen. Nederland doet voor het eerst mee aan het olympische voetbaltoernooi voor vrouwen.

De ploeg van Wiegman opent de Spelen in Tokio op 21 juli, twee dagen vóór de officiële opening, tegen Zambia. Daarna wordt in de poulefase nog tegen Brazilië en China gespeeld.

Voor vertrek naar Japan spelen de Oranjevrouwen op 3 juli in Zwolle nog een oefeninterland tegen Zuid-Afrika. Drie dagen later stappen ze in het vliegtuig.