De UEFA heeft donderdag de regel dat uitgoals na een gelijke stand over twee duels dubbel tellen in de knock-outfase van Europese toernooien geschrapt. Vanaf komend seizoen zal er in dat geval altijd een verlenging komen en, indien noodzakelijk, strafschoppen.

Er wordt dus in onder meer de Champions League, Europa League en de nieuwe Conference League vanaf heden enkel gekeken naar het aantal doelpunten. Ook bij het onderling resultaat in de groepsfase geven gemaakte uitgoals niet meer de doorslag.

De UEFA vindt dat het verschil tussen uit- en thuisduels sinds medio jaren zeventig steeds verder is afgenomen. Volgens de Europese voetbalbond spelen onder meer betere velden, de verbeterde infrastructuur in stadions en een vollere kalender daarin een rol.

Een recent voorbeeld van de uitdoelpuntenregel is bijvoorbeeld de halve finale van de Champions League in 2019 tussen Ajax en Tottenham Hotspur. De Amsterdammers wonnen uit met 0-1, maar verloren thuis in de slotseconde met 2-3 en werd daardoor uitgeschakeld.

Nederlandse clubs krijgen al snel te maken met regelwijziging

UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin is blij dat de uitdoelpuntenregel is geschrapt. "De uitdoelpuntenregel is een intrinsiek onderdeel van de UEFA-competities geweest sinds de introductie in 1965", zegt hij in een verklaring van de UEFA.

"Het opheffen ervan is tijdens de laatste jaren echter vaak besproken tijdens diverse UEFA-meetings. Veel coaches, fans en andere betrokkenen vroegen zich af of de regel wel eerlijk was en spraken de voorkeur uit om die af te schaffen."

Van de Nederlandse clubs krijgen PSV (tweede voorronde Champions League), AZ (derde voorronde Europa League), Vitesse (derde voorronde Conference League) en Feyenoord (tweede voorronde Conference League) hier al snel mee te maken.