FC Groningen heeft zich vrijdag versterkt met de Kroatische jeugdinternational Marin Sverko. Ook nemen de noorderlingen afscheid van huurling Alessio Da Cruz. Bij FC Twente verlengde Julio Pleguezuelo, die in februari een zware knieblessure opliep, zijn aflopende contract.

Sverko tekende een contract voor drie jaar bij FC Groningen, met een optie voor nog een seizoen. De 23-jarige linksbenige verdediger komt over van het Duitse FC Saarbrücken, dat uitkomt in de 3. Liga.

"Marin is een jonge sterke verdediger, met opbouwende kwaliteiten en een behoorlijke snelheid", vertelt technisch directeur Mark-Jan Fledderus op de website van FC Groningen. "Marin heeft zich het afgelopen seizoen sterk ontwikkeld en wij hebben hem al die tijd al in het vizier gehad."

Afgelopen seizoen speelde Sverko 24 wedstrijden voor FC Saarbrücken, waarin hij eenmaal scoorde. Ook was hij actief op het EK voor spelers onder 21 jaar.

Eerder versterkte Groningen zich met Radinio Balker (Almere City), Neraysho Kasanwirjo (Ajax), Michael de Leeuw (FC Emmen) en Peter Leeuwenburgh (Cape Town City).

Voor Alessio Da Cruz blijft het bij één seizoen FC Groningen.

Voor Alessio Da Cruz blijft het bij één seizoen FC Groningen.
Voor Alessio Da Cruz blijft het bij één seizoen FC Groningen.
Foto: Pro Shots

Groningen licht koopoptie op Da Cruz niet

Tegenover de komst van Sverko staat het vertrek van Da Cruz. De club uit de Eredivisie had in de huurovereenkomst met de Italiaanse club Parma een optie tot koop bedongen, maar heeft die niet gelicht omdat de 24-jarige aanvaller zelf niet wilde blijven.

Al in april liet Da Cruz weten dat zijn toekomst niet in Groningen ligt. "Het komt er hier gewoon wat minder uit. Volgend seizoen wil ik ergens spelen waarvan ik bijna zeker weet dat het eruit gaat komen", zei hij tegen RTV Noord. "In Italië is het er bij mij altijd uit gekomen. Daarom wil ik voor zekerheid gaan en graag terug naar Italië."

De Cruz speelde 23 officiële wedstrijden voor Groningen. Daarin scoorde de aanvaller vier keer en hij gaf drie assists.

Het gedegradeerde FC Emmen zag vrijdag ook een speler vertrekken. Linksback Caner Cavlan heeft voor twee jaar getekend bij Bandirmaspor, dat in Turkije op het tweede niveau speelt.

Pleguezuelo langer bij FC Twente

De 24-jarige Pleguezuelo tekende bij Twente een verbintenis voor één jaar, met een optie op nog een jaar.

De verdediger, die in 2019 overkwam van Arsenal, was afgelopen seizoen basisspeler tot hij geblesseerd raakte bij een training.

"Ik werk hard om na mijn knieblessure terug te komen en kijk ernaar uit om weer met de ploeg op het veld te staan", zegt de Spanjaard op de site van Twente. "Ik ben blij met het vertrouwen dat de club in mij heeft."

Heracles Almelo versterkte de selectie met een nieuwe linksback. De 21-jarige Ruben Roosken wordt overgenomen van TOP Oss en tekent een contract voor drie seizoenen. Afgelopen seizoen speelde de geboren Emmenaar 29 wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie.