Bondscoach Sarina Wiegman heeft woensdag de definitieve selectie van de Oranjevrouwen voor de Olympische Spelen in Tokio bekendgemaakt.

Wiegman had eind mei een groep van 25 speelsters geselecteerd voor de oefenwedstrijden in de voorbereiding op de Spelen. Bij de laatste schifting moesten nog zeven speelsters afvallen. Vier van hen zullen als reserve fungeren en reizen mee naar Tokio.

Opvallend is dat Anouk Dekker tot de reserves voor de ploeg in Tokio behoort. Ook Loes Geurts, Renate Jansen en Inessa Kaagman zijn door Wiegman als reserves aangewezen.

De spelersgroep telt met Aniek Nouwen en Lynn Wilms twee debutanten op een groot toernooi. Ajax-keeper Lize Kop behoorde door een hoofdblessure niet tot de selectie van 25 speelsters, maar maakt wel deel uit van de definitieve selectie.

Daphne van Domselaar, Barbara Lorsheijd, PSV-topscorer Joëlle Smits en Katja Snoeijs vielen af ten opzichte van de selectie voor de oefenwedstrijden.

Oranjevrouwen haalden uit tegen Noorwegen

De Oranjevrouwen maakten dinsdag indruk in het oefenduel met Noorwegen. De ploeg van Wiegman haalde in Enschede met 7-0 uit tegen de nummer twaalf van de wereldranglijst.

Kort voor hun vertrek naar Japan staat in eigen land nog een oefeninterland tegen Zuid-Afrika op het programma. Die uitzwaaiwedstrijd vindt plaats op zaterdag 3 juli op een nog onbekende locatie.

Na het duel met Zuid-Afrika gaat Oranje naar Japan, om zich voor te bereiden op de Spelen. In de aanloop naar de eerste groepswedstrijd speelt Nederland nog een oefeninterland achter gesloten deuren.

De Oranjevrouwen debuteren op de Spelen en beginnen het olympische toernooi op 21 juli in Rifu tegen Zambia. Brazilië (24 juli) en China (27 juli) zijn de andere twee tegenstanders in de groepsfase.

Selectie Oranjevrouwen: Lineth Beerensteyn (Bayern München, Dui), Anouk Dekker (HSC Montpellier, Fra)*, Merel van Dongen (Atlético Madrid, Spa), Daniëlle van de Donk (Arsenal, Eng), Kika van Es (FC Twente), Sisca Folkertsma (FC Twente), Loes Geurts (BK Häcken, Zwe)*, Stefanie van der Gragt (Ajax), Jackie Groenen (Manchester United, Eng), Renate Jansen (FC Twente)*, Dominique Janssen (VfL Wolfsburg, Dui), Inessa Kaagman (Brighton & Hove Albion, Eng)*, Lize Kop (Ajax), Lieke Martens (FC Barcelona, Spa), Vivianne Miedema (Arsenal, Eng), Aniek Nouwen (PSV), Victoria Pelova (Ajax), Jill Roord (Arsenal, Eng), Shanice van de Sanden (VfL Wolfsburg, Dui), Sherida Spitse (Ajax), Sari van Veenendaal (PSV) en Lynn Wilms (FC Twente).

* reserve