Michel Platini keert terug in de voetballerij. De oud-voorzitter van de UEFA, die sinds het najaar van 2019 verlost is van een schorsing wegens malversaties, treedt in november toe tot het bestuur van de internationale spelersvakbond FIFPRO.

"Hier word ik heel blij van", aldus de de Franse ex-international. "Ik heb altijd gezegd dat ik terug zou komen als ik ergens van nut zou kunnen zijn. Voetbal behoort toe aan de spelers en de fans. Ik keer terug naar mijn mensen, de spelers, om hun positie te verdedigen en te rechtvaardigen. En boven alles om gezamenlijk te bouwen aan de toekomst van het voetbal."

De 65-jarige Platini was voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA en vicevoorzitter van de mondiale federatie FIFA toen hij in 2015 verwikkeld raakte in een corruptiezaak.

De zaak draaide om een dubieuze betaling uit 2011. De Fransman ontving toen een bedrag van 2 miljoen Zwitserse frank (omgerekend 1,8 miljoen euro) van FIFA-voorzitter Sepp Blatter, voor werkzaamheden die hij jaren daarvoor zou hebben verricht.

De FIFA legde Platini aanvankelijk een schorsing op van acht jaar, die later in beroep werd teruggebracht tot zes jaar. De Fransman wist in een beroepszaak bij het internationaal sporttribunaal CAS de straf weliswaar terug te brengen tot vier jaar, maar de gewenste vrijspraak bleef uit. Ook bij het hoogste gerechtshof in Zwitserland kreeg Platini vervolgens niet zijn zin.